Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Історик Джон Пол-Хімка своєю книгою про Голокост підіграє російській пропаганді

    Історик Джон Пол-Хімка в 2011 році так відповів на питання про фундаментальний вплив Голодомору на українську історію, який ми відчуваємо досі …

    — Я не можу сказати, що маю чіткий погляд на це питання. Таку концепцію вигадав приятель моєї молодості Джеймс Мейс. Я думаю, по-перше, що ми надто мало знаємо про голод 1932-33 років і ще менше про його наслідки. Це лишається відкритим питанням для мене. Від голоду до війни минуло небагато часу і трудно сказати, чи ті 9 чи 8 років між ними були такі важливі. Я просто не знаю.

    Ось такий от історик, який не розуміє фундаментального впливу на історію України Голодомору …

    Між іншим, саме цей етнічний українець, який народився в США і проживає в Канаді, зараз став дуже бурхливо обговорюваною персоною в середовищі російських пропагандистів. І не дарма, адже він готує до видання книгу про вплив і роль українських націоналістів ОУН і УПА на Голокост. Книга вийде під назвою – «Українські націоналісти і Голокост».

    Роботи, як і висловлювання даного вченого, досить спірні. З одного боку, він вніс чималий внесок у вивчення української культури та історії. З іншого боку, він нерідко відзначався висловлюваннями, які інакше як українофобськими не назвати, а так само був помічений в оточенні різного роду послідовників марксизму і соціалізму.

    І ось, вже в поважному віці, цей одіозний історик вирішує видати книгу, від якої вся кремлівська рать починає пісяти окропом. Не люблю я конспірології, але мені здається це все неспроста. Особливо зараз, коли російське ІПСО “Україна культивує неонацизм”, що стартувала минулої весни, досить успішно інтегрується в інформаційному просторі.

    Бонус до пенсії?

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне