Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Держава може передати Києво-Печерську і Почаївську лаври в руки ПЦУ як правонаступниці Київської митрополії

    Оскільки лаври перебувають у державній власності, то держава має право передавати їх у користування Православній Церкві України.

    Про це повідомляє релігієзнавець Дмитро Горєвой у своїй колонці на сайті Радіо Свобода.

    «Оскільки лаври перебувають у державній власності, то держава має право передавати їх у користування. Щодо Києво-Печерської лаври, то так звана Нижня лавра передана була ще урядом Азарова у постійне користування УПЦ (МП). Однак лишається ще й так звана Верхня лавра, в якій діє Києво-Печерський національний заповідник. На території Верхньої лаври, зокрема, розташована Трапезна церква, Успенський собор та надбрамна Церква Пресвятої Трійці», – сказав він.

    За словами Горєвого, Києво-Печерська лавра завжди належала до Київської митрополії, яка у 2019 році отримала Томос про автокефалію.

    «Відтак Православна церква України (ПЦУ), як історична правонаступниця Київської митрополії, має повне право на отримання у безоплатне, тимчасове користування культових споруд Києво-Печерського заповідника, які перебувають у державній власності», – підкреслив релігієзнавець.

    Він також розповів і про Почаївську лавру, яка найдовше перебувала у складі Київської митрополії Константинопольського патріархату – понад чотири століття.

    Горєвой запропонував модель почергового служіння в Лаврах, але констатував, що в РПЦвУ на таке не підуть, адже у 2015 році Онуфрій заборонив практику почергового служіння.

    «Митрополит Онуфрій ще у 2015 році заборонив священникам погоджуватися на почергове служіння. Хоча це та модель, яка зменшує кількість міжцерковних конфліктів і сприяє зменшенню напруги. Схоже, що за таких обставин важко будувати інформаційні кампанії про гоніння та переслідування, що стало однією з головних відмінностей каденції Онуфрія від його попередників», – сказав релігієзнавець.

    Інструкція УПЦ (МП) щодо позиції при розгляді питань почергового використання культових споруд. На ній резолюція митрополита Онуфрія: «Почергових служінь, за православними канонами, не може бути. 2.09.2015. + М.О.».

    З усім тим, така заборона на почергове служіння в Україні, не заважає клірикам РПЦвУ за її межами, почергово служити в католицьких костелах «розкольників».

    «Все це наштовхує на думку, що відмова від почергового служіння викликана не релігійними, а політичними переконаннями», – пояснив Горєвой.

    Найсвіжіше

    Популярне