Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    ЮНЕСКО попереджає Туреччину: Перетворення Святої Софії на мечеть є незаконним

    «ЮНЕСКО розслідує питання щодо перетворення Святої Софії в ісламську мечеть з моменту, коли Реджеп Таїп Ердоган виступив з таким повідомленням», – сказав Ернесто Оттоне Рамірес, помічник генерального директора з питань культури ЮНЕСКО.
    Про це повідомляє Orthodoxtimes.
    Чиновник заявив, що ЮНЕСКО надіслала листа до компетентних турецьких органів з початку червня, але відповіді вони не отримали. У той же час він повідомив, що Конвенція про всесвітню спадщину передбачає, що перед прийняттям будь-якого рішення щодо статусу пам’ятника культурної спадщини, наприклад, Святої Софії, необхідно рішення Міжурядового комітету ЮНЕСКО з охорони нематеріальної культурної спадщини.
    «Ми чекаємо відповіді на надісланий нами лист, в якому ми ставимо низку запитань до компетентних органів Туреччини. Коли держава-член (Греція) подає запит до нашої організації щодо конкретної пам’ятки світової культурної спадщини, питання має бути адресоване державі, в якій знаходиться пам’ятник (Туреччина), і після цього ми чекаємо на відповідь», сказав він.
    Він додав: «Ми будемо продовжувати надсилати листи, поки не отримаємо відповідь. Це питання буде розглянуто на наступному засіданні Комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. Насправді Конвенція передбачає, що компетентні органи повинні надсилати звіт про будь-які зміни статусу місця, що належить до 1241 об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».
    Це питання потрапило до відома ЮНЕСКО після втручання кількох «третіх сторін», – сказав вищий посадовець. Він посилався на прохання, подані грецьким урядом до міжнародної організації, а також на відповідний лист, який надіслала громадська організація.
    Нагадаємо, Дипломати США закликали Туреччину не перетворювати Святу Софію на мечеть. Також Вселенський патріарх висловився про Софію Константинопольську. Раніше ми оприлюднили позицію Вселенського патріарха щодо Святої Софії.

    Найсвіжіше

    Популярне