Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть

    Ініціативна група мирян і духовенства «Десять тез для ПЦУ» оголосила збір підписів під «Зверненням української громадськості до Президента Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана» щодо захисту  Святої Софії від перебудови на мечеть.
    Про це повідомляють на Facebook сторінці ініціативної групи.
    Як стало відомо, президент Туреччини доручив своїм помічникам дослідити питання підготовки собору Святої Софії в Стамбулі до перетворення на мечеть.
    2 липня Верховний суд Туреччини розпочне розгляд справи про визнання недійсним підпису засновника Турецької Республіки Кемаля Ататюрка під указом 1934 року про створення музею в храмі Святої Софії в Константинополі.
    «Ми поважаємо суверенітет Турецької Республіки, право і виключну відповідальність президента та уряду Туреччини за прийняття рішень на території власної країни. Саме тому ми можемо дозволити собі лише скромне звернення з проханням почути наш голос. Нейтральний статус Святої Софії є запорукою дружби, поваги та взаєморозуміння не тільки між нашими країнами і народами, але й більше – між мусульманським та християнським світами», – зазначають організатори.
    Вони також нагадали турецькому президенту, що Софія була найголовнішим і найбільшим християнським храмом протягом майже тисячі років.
    Додати свій підпис до Звернення можна за посиланням https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdgKa48IunbuO3fu…/viewform…
    Нагадаємо, РПЦ використовує собор Святої Софії у протистоянні Вселенській Патріархії. Також Елладська церква стала на захист святині.

    Найсвіжіше

    Популярне