Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    В Андріївській церкві розпочали регулярні богослужіння за участі екзарха Вселенського Патріархату

    Екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) 1 серпня очолив Божественну Літургію у верхньому храмі ставропігії Вселенського Патріархату – Андріївській церкві у Києві. Йому співслужив насельник Михайлівського Золотоверхого монастиря єромонах Феодосій (Ляхович) та єромонах Вікентій (Козак), який подвизається у монастирі на честь св. Нектарія Егінського Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ. Божественна Літургія відбулась з нагоди вшанування пам’яті святих Отців шести Вселенських соборів.

    Про це повідомляє «Духовний Фронт України».

    Для участі в богослужінні вхід до Андріївського храму для вірян є вільним. Водночас музей «Андріївська церква» національного заповідника «Софія Київська» продовжує свою діяльність.

    Це перше богослужіння після підписання договору з Національним заповідником «Софія Київська» про безоплатне постійне користування Представництвом Подвір’я Вселенського Патріархату в Україні Андріївською церквою, що була і залишатиметься власністю держави.

    Це унікальна ситуація, коли в одному місці звершують богослужіння за двома стилями: у верхньому, відреставрованому Андріївському храмі проводять богослужіння за старим стилем, а у нижньому храмі-каплиці – за новим стилем.

    У своїй проповіді єпископ Михаїл наголосив на важливості молитви за інших людей та закликав розвивати таланти, які Бог дарував кожній людині.

    «Господь всім нам дає унікальні таланти і ми повинні їх розвивати, а не заздрити, що в когось є, те що я хочу, а в мене того немає. Кожна людина унікальна, просто треба зрозуміти, що їй дав Господь і це розвивати. Тому що заздрість, применшує і знищує любов між людьми і знищує чесноти», – сказав під час проповіді єпископ Команський.

    «Якщо Господь закликає любити, а в людини немає любові, чи дружити, а в людини немає дружби. Якщо Господь закликає людину поступати милосердно, а в неї немає милосердя, відтак його неможливо “увімкнути”, натискаючи на кнопку. Людина не так влаштована. Щобільше, як приклад, можемо звернутись до Євангельського читання. Написано, що принесли розслабленого і Господь бачачи віру їх, зцілив хворого», – зауважив єпископ Михаїл.

    Він підкреслив, що віра від слухання, а слухання від Слова Божого.

    «Так ось, саме Слово втілене стояло перед тим ослабленим і говорило до нього. Ми можемо допустити, що розслаблений був не мав сильної віри. Але ось, коли саме Слово до нього промовило, базуючись на вірі інших, що показує силу молитви за інших людей: “Сину, прощаються тобі гріхи твої”. Після такого, точно в нього з’явилась віра, бо він не просто почув слово Боже, а особисто з ним розмовляв».

    «Отож, молімось за інших, намагаймось відкривати в собі ті таланти, які Господь нам дав. Не заздрімо один одному, плекаймо чесноти і кожного дня, читаймо Святе Писання, щоб омивати свій розум, омивати свою душу. Навчатись, пам’ятаючи, що кожний фрагмент Святого Писання звернений до нас і є настановою про те, як нам жити», – підсумував у своїй проповіді екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Михаїл.

    Нагадаємо, 9 січня 2019 року Священний синод Вселенського патріархату призначив главою ставропігії в Києві архімандрита (з 8 листопада 2020 року — єпископа Команського) Михайла (Аніщенка).

    13 грудня 2020 року в Андріївській церкві відбулась урочиста Літургія з нагоди відкриття храму. 

    На початку липня 2021 року, ставропігію відвідали гості зі Святої Гори Афон і Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне