Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: Церква Миколая стане тим перехрестям, де процвітає діалог, взаємоповага та розуміння

    У 20-ті роковини терористичних нападів 11 вересня на Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку, подія, яка вразила людство і змінила наше життя, архієпископ Америки Елпідофор (Ламбриніадіс) дав інтерв’ю виданню Катімеріні про реконструкцію грецької православної церкви Святого Микола, що піднялася, як промінь надії, з-під уламків скромної церкви, що знаходилася біля веж-близнюків.

    Архієпископ, який відслужив панахиду за жертвами нападу, сказав: «в епоху, коли нетерпимість і навіть ненависть стали майже нормою для релігійних спільнот, ми маємо надзвичайну можливість свідчити про найкраще з релігії. Релігійна віра, яка проповідує, навчає та практикує любов, співчуття, милосердя, прощення та прийняття відмінностей інших».

    – Що означає відкриття Святого Миколая для греко-американської громади?

    З того моменту, як я прибув до Сполучених Штатів як архієпископ Америки, я дав урочисту обітницю завершити Греко-православну церкву Святого Миколая та національний храм якомога швидше.

    Це був наш обов’язок, наша відповідальність перед американським народом, і особливо перед Нью-Йорком. Святий Миколай був єдиним молитовним будинком, зруйнованим 11 вересня, і його потрібно було воскресити, оскільки втрачені життя заслуговували на кенотаф (надгробок, – ред.).

    Завдяки надзвичайним зусиллям Друзів Святого Миколая, групи провідних діячів греко-американської спільноти, нам вдалося навіть у розпал пандемії зібрати всі кошти, необхідні для завершення будівництва церкви (понад 55 мільйонів доларів США) і порушити трирічну тишу на майданчику Ground Zero зі звуками діяльності та прогресу.

    Як центр грецької діаспори в США, тепер ми можемо пишатися досягненням, яке випало на нас, тому що ми були маленькою церквою, замученою тисячами наших побратимів 11 вересня. І все ж я не вірю, що це просто випадковість.

    Оскільки Грецька Православна Церква Америки – єпархія Константинопольського Вселенського Патріархату – ми маємо зараз платформу в суспільній свідомості Америки, набагато більшу, ніж свідчить наша кількість у країні.

    Це грецька православна церква Вселенського патріархату, яка буде стояти на Ground Zero як єдиний символ релігійної віри на цій священній землі.

    Минають місяці, і ми, нарешті, відкриваємо святиню для поклоніння, я вірю, що ви побачите, що її значення має велике сенс не тільки для грецької діаспори, але і для всіх американців, та й для всього світу.

    – Що ви особисто відчуваєте після стількох затримок і невдач, коли бачите завершення будівництва церкви святого Миколая?

    Оскільки я не був тут під час «затримок і невдач», про які ви згадуєте, я скажу лише, що завжди стежив за новинами про Святого Миколая здалеку.

    Але, як я вже говорив раніше, моє зобов’язання здійснити цю духовну відповідальність було в моїй свідомості та серці, коли я подорожував через океан, щоб прийняти мантію архієпископа Америки.

    Якби одним словом можна було підсумувати мої почуття, це була б «вдячність». Моя подяка друзям святого Миколая, отцеві Олександру Карлутсосу, який відстоював цю церкву з першого дня, будівельним працівникам та волонтерам і, звичайно, самому Чудотворцю Миколаю та його Господу і нашому Безмежному Богові. Він повинен бути безмежним, тому що наша місія така — для всіх людей світу.

    – Наскільки важливим є той факт, що грецька православна церква буде знаходитися саме на тому місці, яке привертає увагу США та світу?

    Дійсно, як важливо! Місце терористичного нападу Всесвітнього торгового центру 11 вересня 2001 року є епіцентром першого розділу історії ХХІ століття.

    У Нью-Йорку, світовій столиці, якщо так взагалі колись була, грецька православна віра має таку позицію, місію та відповідальність, якої не має жодне інше релігійне місце в країні — чи навіть у світі.

    В епоху, коли нетерпимість і навіть ненависть стали майже нормальними для релігійних спільнот, ми маємо надзвичайну можливість свідчити про найкраще з релігії.

    Релігійна віра, яка проповідує, навчає та практикує любов, співчуття, милосердя, прощення та прийняття відмінностей інших.

    Ми, православні християни, володіємо сповненою Духом традицією, яка не включає всі примхи людського досвіду, але ми не формуємо своє життя та служіння на ненависті до “іншого” або неприйняття тих, хто відрізняється від нас.

    Ми — люди діалогу, і Національна святиня Миколая стане тим перехрестям, де процвітає діалог, взаємоповага та розуміння.

    – Ви заявили, що “забруднення та шкода навколишньому середовищу є моральним гріхом”. Що, на вашу думку, потрібно зробити людству та кожному з нас для боротьби зі зміною клімату?

    Під час катастрофічної повені після урагану Іда ми стали свідком того, що нещодавнє спільне комюніке, підписане нашим Вселенським Патріархом, Папою Франциском та Архієпископом Кентерберійським, заявило: «Люди, які несуть найкатастрофічніші наслідки цих зловживань, є найбіднішими на планеті і були найменш відповідальними за їх спричинення».

    Десятиліттями Його Святість Варфоломій Константинопольський закликає світ до екологічної відповідальності та позитивних дій. Якщо ми хочемо серйозно ставитись до припису Господа розпоряджатись творінням, ми повинні думати про всі істоти на планеті та про покоління, які ще мають народитися.

    Кожна людина може змінити ситуацію, зменшивши свій власний відбиток на кліматі і поводитися у громадській сфері — будь то через свою франшизу або споживчий вибір – для заохочення екологічної справедливості.

    – Наскільки президент Байден близький до грецької громади? Чи думаєте ви, що від президента США є надмірні очікування щодо його здатності та бажання реагувати на побоювання Греції?

    Я впевнений, що ви знаєте, що президент Байден розпочав свою політичну кар’єру понад 50 років тому, при гарячій підтримці греко-американської громади в своєму рідному штаті Делавер.

    Грецькі американці завжди були серед його затятих прихильників, і протягом усієї своєї кар’єри в Сенаті він особливо цікавився подіями в Південно-Східному Середземномор’ї.

    Вперше я зустрівся з президентом Байденом ще в 2013 році. Тоді я служив настоятелем духовної семінарії в Халкі та митрополитом Пруссії.

    Ми знову зустрілися після того, як я прибув до Нью-Йорку, як новопреставлений архієпископа Америки, у 2019 році.

    У липні 2020 року, після переобладнання собору Святої Софії в мечеть, він швидко подзвонив мені телефоном, щоб підтвердити свою однозначну підтримку Вселенського патріархату, в той час, як у березні цього року він вшанував нас відеозверненням на святкуванні двохсотліття Дня незалежності Греції.

    Я знаю, що в лиці президента Байдена наша Церква і еллінізм мають друга в Овальному кабінеті.

    – Яка, на вашу думку, повинна бути роль Церкви в реагуванні на пандемію? Яка Ваша відповідь, як архієпископа Америки, тим віруючим — хто заперечує, що COVID-19 являє собою загрозу, або хто відмовляється робити щеплення?

    З перших етапів пандемії ми не вагаючись прислухалися до порад наукових експертів у цій галузі. Незначна меншість голосно заперечила, але ми перейшли на віртуальне поклоніння та скоригували свою практику у служінні Таїнств.

    Ми дійсно виступаємо за правильне використання масок і підтримуємо вакцинацію як засіб захисту себе і як наш моральний обов’язок, як християн, захищати інших.

    Джерело: orthodoxtimes.com. Переклад Духовного Фронту України

    Найсвіжіше

    Популярне