Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    За підтримку протестів: Режим Лукашенка попередив про можливість ліквідації Білоруського екзархату РПЦ

    Позбавлений сану колишній протодиякон Російської православної церкви Андрєй Кураєв оприлюднив на власній сторінці “Живого журналу” зображення документу, у якому йдеться про попередження, винесене владою Білоруському екзархату РПЦ.

    Документ є листом очільника Білоруської православної церкви митрополита Веніаміна (Тупеко) архієпископу Артемію (Кищенко). У своєму зверненні, патріарший екзарх повідомляє, що Уповноважений у справах релігій та національностей Республіки Білорусь виніс попередження БПЦ, у кому вказав на зобов’язання всіх релігійних організацій неухильно дотримуватись законодавства Білорусі.

    У разі, якщо порушення законодавства будуть мати місце і надалі, посадовець зауважив, що орган реєстрації може звернутись до суду із заявою про скасування юридичної реєстрації релігійної організації, після чого діяльність такої організації може бути заборонена на території держави.

    На підставі вказаного, митрополит Веніамін (Тупеко) вимагає від архієпископа Артемія (Кищенка) забезпечити на території очолюваної ним Гродненської єпархії дотримання законодавства Республіки Білорусь.

    Хоча з тексту документу не зрозуміло у чому саме полягають порушення законодавства представниками Білоруського екзархату РПЦ, можна припустити, що реакція влади продиктована підтримкою духовенством конфесії учасників мирних протестів у Білорусі.

    У своєму коментарі до оприлюдненого документу Андрєй Кураєв іронічно порівнює 21 рік 21 століття з 37 роком 20 століття.

    Найсвіжіше

    Популярне