П’ятниця, 20 Вересня, 2024
Бiльше

    «Я думав найважче відспівувати дітей, а виявляється – військових», – капелан ПЦУ

    Більш як місяць тому у Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського почали роботу над новим онлайн-проєктом «Капелани. Духовний щит України». У межах нього полтавські капелани звертаються до українців та розповідають як вони рятують наших солдат словом.
    «Капелани. Духовний щит України» – музейний проєкт, який курують наукові співробітники відділу етнографії Андрій Барабаш та Марія Пісцова. У межах нього записують відеозвернення військових священників, готують візитівки, розповідають про капеланів у різних соцмережах. Скоро у Краєзнавчому музеї презентують тематичну виставку та книгу «Капелани на службі Богу й Україні».
    Разом у полтавському музеї працюють над тим, щоб звернення капеланів та їхні історії почули якомога більше людей. Партнерами проєкту «Капелани. Духовний щит України» є Український інститут національної пам’яті, Синодальне управління військового духовенства, Солідарна справа громад Полтави, ПЦУ та УГКЦ.

    Марія Пісцова розповіла, що ідея видалася настільки об’ємною, що планується 2 частина. Тільки у першій хочуть записати історії 30 полтавських військових священників. Це і Української православної церкви, і Української греко-католицької церкви тощо.
    Один з учасників проєкту є Володимир Храпач. Він – капелан поліції, священник ПЦУ. Він каже, що проєкт почали, аби люди побачили тих, хто опікується військом духовно незалежно від релігії:

    «Не всі знають як важко людям в погонах. А капелан знає, бо несе свою духовну службу у війську. Я й сам неодноразово був на передовій з 2014 року. Капеланом став у 2013 році  у внутрішніх військах МВС України. Я маю військове минуле, тому мені легко і тут, і на передовій. Щоправда, був здивований, коли побачив як поряд летять кулі. Мені доводилося відспівувати наших солдат. Це для мене найважче. Я думав, що найважче відспівувати дітей, а виявилося – військових Хлопці несуть службу, а я молюся за них».

    Один з кураторів проєкту Андрій Барабаш говорить, що задумався над створенням проєкту коли побачив свого духовного наставника Володимира Храпача у військовій формі. Тоді розпитав його про капеланів, читав додаткову літературу. Після цього зробив висновок, що внесок капеланів у життя суспільства і хід російсько-української війни мало висвітлюється і це треба виправляти:

    «Мені тема військова дуже близька, бо мій дід був військовим. Я не хотів робити суху виставку, тому створив власний канал, виготовляю візитівки. Для них я прошу священників обрати цитату. На YouTube-каналі ми випускаємо звернення капеланів до українців, є також промо-ролики. Музику беру свого товариша, підбираю мелодію під історію кожного капелана».

    Кожен ролик Андрій Барабаш узгоджує зі спікерами. Сьогодні ж команда музею працює над історіями волонтерів, підполковників, старших солдат та добровольців. У цьому їм допомагає Полтавський батальйон небайдужих, Агенція сталого розвитку Полтави. Також консультує Олександр Горай з Харківсько-Полтавської єпархіії УАПЦ, Іоан Луценко з Полтавської єпархії та Володимир Раковецький з Української греко-католицької церкви.


    Джерело: zmist.pl.ua.

    Найсвіжіше

    Популярне