Субота, 12 Жовтня, 2024
Бiльше

    “Патріарх Кіріл канонізував насильство”, – Андрєй Кураєв

    У розмові з російською службою BBC, протодиякон Андрей Кураєв висловився про ідеологію РПЦ та роль Московського патріарха Кіріла (Гундяєва).

    Він вважає, що ще у 2012 році, під час скандалу з Pussy Riot, Кіріл зробив свій вибір: “Він канонізував ненависть. А це — гарантований шлях до перемоги будь-яких радикалів. Вони починають вважати свою тваринну сутність священною”.

    Кураєв також зауважив, що така риторика дає людям можливість виправдовувати ненависть та радикалізм, надаючи їм релігійного підтексту. Це відкриває небезпечні двері для фанатиків.

    «Не «ти погано вихований», не «у тебе примітивне мислення», не «ти жахливі речі говориш», а «ти маєш рацію у своїй ненависті!». Чи не «ти вбивця!» – А «ти пророк! Ти більше і краще, ніж обиватель!». Коли з’являється священний ворог, це дуже зручно», – сказав Кураєв.

    Він також заявив, що це канонізує насильство: “Більше того, це канонізує насильство! Адже патріарх каже, що нинішня війна з Україною це війна з Антихристом. А формула ця страшна, бо якщо це війна з Антихристом, то це війна з абсолютним злом. Отже, на ній можна все. На тлі абсолюту зникають усі відтінки.”

    Нагадаємо, митрополит РПЦ подякував художникам за картини про будні окупантів

    Найсвіжіше

    Популярне