Четвер, 4 Липня, 2024
Бiльше

    Апеляційний суд скасував право УПЦ (МП) на землю під Кафедральним собором у Тернополі

    Західний апеляційний господарський суд ухвалив рішення скасувати право постійного користування земельною ділянкою в Тернополі, на якій розташований Кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, для Тернопільської єпархії УПЦ (в єдності з МП).

    Це рішення скасовує попередню постанову Тернопільського господарського суду від 22 грудня 2023 року, яка повертала УПЦ (в єдності з МП) право користування цією ділянкою, повідомляють УНН.

    “У задоволенні позову управління Тернопільської єпархії Української православної церкви до Тернопільської міської ради про визнання недійсним рішення позачергової двадцять четвертої сесії Тернопільської міської ради №8/п24/02 від 17.04.2023 “Про припинення Управлінню Тернопільської єпархії Української Православної церкви права постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1” відмовити повністю”, – йдеться у постанові суду.

    Також судді прийняли рішення стягнути з управління Тернопільської єпархії УПЦ (МП) на користь Тернопільської міської ради судовий збір в розмірі 4 542 грн.

    Судова тяганина розпочалась з рішення Тернопільської міськради. Торік у квітні вона заборонила священнослужителям Тернопільської єпархії УПЦ (МП) користуватися цією земельною ділянкою.

    А втім, єпархія УПЦ (МП) з рішенням міськради не погодилася і подала судовий позов до Господарського суду Тернопільської області щодо скасування заборони на користування землею. Також були протести прихожан.

    У грудні 2023 року суддя Господарського суду Тернопільщини Надія Андрусик відновила дозвіл УПЦ (МП) користуватися землею під церквою в Тернополі.

    Своєю чергою міськрада подала апеляцію. Її розглянув Західний апеляційний господарський суд. власне він і скасував постанову Тернопільського господарського суду від 22 грудня 2023 року.

    У Чернігові музейникам довелось відновлювати Спасо-Преображенський собор XI століття, яким до 2023 року користувалася УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне