Середа, 3 Липня, 2024
Бiльше

    Представники УПЦ (МП) не бажають залишати собор у м. Володимир

    Термін договору тимчасового користування УПЦ (МП) комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі збіг сьогодні, 1 липня.

    Вранці у собор навідалась комісія, яка закінчила обстеження Успенського Собору і за результатами склали акт, інформують місцеві ЗМІ.

    Митрополит УПЦ (в єдності з МП) Володимир (Мельник), настоятель релігійної громади Свято-Успенського кафедрального собору, ознайомився з висновком роботи комісії і відмовився підписувати акт прийому-передачі будівлі собору.

    Раніше він звернувся до Волинської ОВА, щоб продовжити тимчасового користування комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі. В ОВА відповіли відмовою. Наразі відомо, що громада УПЦ (МП) звернулася з цього питання до суду.

    «Нічого не буду підписувати. Це спеціально все зроблено. А ще почекаємо, що скаже суд», – зазначив митрополит Володимир, відповідаючи на запитання голови комісії, чому відмовляється підписувати документ.

    В Успенському соборі у Володимирі того дня УПЦ (МП) зібрали своїх прихожан та правлять молебень, щоб їх не вигнали з храму.

    15 вересня 2022 року Волинська обласна рада підтримала звернення до ВРУ, Кабміну та РНБО про заборону УПЦ (МП) на території України. А в листопаді минулого року депутати Волинської обласної ради звернулися до прем’єра, міністра культури і голови служби з етнополітики та свободи совісті з проханням не продовжувати договір про користування УПЦ МП комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі.

    10 квітня під час засідання постійної комісії облради депутат Андрій Бокоч звернувся до представників Волинської ОДА з проханням надати список артефактів Успенського собору Володимира. Адже ревізія майна востаннє там проводилась у 1992 році і є ризик того, що московські священники підуть і все майно заберуть з собою. А там, за словами депутата, є чимало цінних релігійних речей: мощі святих, давні книги, ікони та інша цінна церковна атрибутика, якій понад 200-300 років.

    Нагадаємо, на Різдво представники УПЦ (МП) осквернили могилу митрополита Володимира обрядом вуду.

    Найсвіжіше

    Популярне