Вівторок, 18 Червня, 2024
Бiльше

    Митрополит Охридської Церкви: Ми визнаємо ПЦУ після того, як отримаємо Томос про автокефалію

    Митрополит Струмицький Наум в інтерв’ю місцевим ЗМІ прокоментував нещодавні заяви архієпископа Охридського Стефана щодо умов, висунутих Вселенським Патріархатом для надання Томосу про автокефалію. Він наголосив, що єпископи Церкви Північної Македонії неухильно підтримуватимуть свого предстоятеля та рішення Священного Синоду, одним із яких є прохання про надання автокефалії Вселенським Патріархатом. Також Охридська Архієпископія матиме право визнати ПЦУ  після того, як сама отримає Томос про автокефалію.

    «Ми прагнемо Томосу, який буде загальновизнаним, а не лише двома Церквами. Будь-яка наша позиція в нинішньому конфлікті між Константинополем і Москвою може поставити під загрозу нашу дорогоцінну автокефалію і все, що ми здобули», – сказав митрополит Наум, передає  orthodoxtimes.com

    Відповідаючи на запитання про три умови, пов’язані з наданням Томосу про автокефалію Охридській архієпархії, який архієпископ Стефан нещодавно відхилив, митрополит Наум уточнив, що прохання Вселенського Патріархату полягає не у визнанні ПЦУ, а у співслужінні Божественної Літургії з єпископами ПЦУ.

    «Ця проблема не є нерозв’язною, особливо враховуючи, що інші Церкви вирішували подібні проблеми таким чином. Таким рішенням ніхто не буде цілком задоволений — ні Константинополь, ні Москва, — але й не повинен бути повністю незадоволений. Вкрай важливо зберегти церковну єдність у цілому, прямо чи опосередковано», – зазначив він.

    Митрополит Наум вважає, що ні Москва, ні хтось інший не прагне повного розколу. «Легше залишатися в зоні комфорту і уникати відповідальності, але цей шлях ніколи не призводить до позитивного результату. Ми матимемо право визнати автокефалію помісної Церкви лише після того, як отримаємо Томос про автокефалію від Вселенського Патріархату. Якщо ми справді православні, то маємо знайти шлях вперед, тим паче, що майже кожен з нас стикався з подібними ситуаціями. Остаточно ці питання вирішуватиме Священний Синод. Православне керівництво стоїть перед серйозним випробуванням: чи піддасться воно світським впливам і небезпечним маневрам, ризикуючи повним розколом, чи підніметься над цими викликами? Хай Бог береже нашу єдність».

    Струмицький митрополит підкреслив, що будь-яке звернення щодо зміни конституційної назви вважається неможливим. Однак він упевнений, що Вселенський патріархат не вимагатиме цього, оскільки «це не церковне питання».

    Він також підкреслив, що багато Церков враховують національні аспекти, хоча й не визнають цього, оскільки етнофілетизм засуджується всією Православною Церквою як єресь. «Вони виправдовують такі характеристики, наводячи пастирські причини», — зазначив він.

    Митрополит Наум вважає, що Вселенський Патріархат мав би вже скликати Всеправославний Собор, «де ми всі погодимося використовувати назви з національним аспектом для внутрішнього вжитку — з душпастирських міркувань — тоді як у двосторонніх відносинах ми повинні використовувати титули, які підкреслюють єдність.

    Наприклад, такі назви, як Печський патріархат, Московський патріархат, Охридська архієпархія, Православна церква Румунії та Православна церква Албанії, підкреслюють єдність. Навпаки, слід уникати таких назв, як Російська церква, Сербська церква, Болгарська церква, Македонська церква чи Грецька православна церква, оскільки вони посилять розділення».

    Митрополит Струмицький висловив сподівання, що Вселенський Патріархат «не вимагатиме від нас зміни нашої конституційної назви і, як добра Церква-Мати, надасть нам Томос з усіма привілеями, які він надав іншим Церквам — ні більше, ні менше. Це утвердило б найсвятішу, найславнішу та найсуттєвішу назву нашої Церкви: Охридську Архієпархію разом із її історичною спадщиною, яка буде визнана всіма помісними Церквами».

    Він зазначив, що «оскільки церковні питання, очевидно, стали політичними, першими, хто зіткнеться з будь-якими потенційними проблемами, будуть наші нинішні уряди. Якщо ми дійдемо до цього моменту, буде надто пізно відновлювати збитки, тому запобіжні заходи є важливими».

    Стосовно питання діаспори Струмицький митрополит підкреслив, що суттєвої проблеми немає. Єдине прохання Охридської Архієпархії полягає в тому, «щоб титули наших єпископів не збігалися з титулами єпископів Вселенського патріархату, що не є головним питанням».

    Нагадаємо, раніше митрополит Поемен, митрополит Європи в Охридській Архієпархії сказав, що не розуміє, чому Охридська архіпископія досі не визнала Православну Церкву України. Митрополит із Імбросу наголосив, що “Томос”, наданий сербами Охридській архієпархії, є фейком і це ганьба для Церкви.

    Митрополит Струмицький Наум

    Найсвіжіше

    Популярне