Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Як РПЦ допомагає русифікувати дітей, викрадених з окупованих територій України

    Російська православна церква (РПЦ), підтримувана Кремлем, бере активну участь у русифікації українських дітей, яких незаконно депортували до РФ, щоб знищити їхню національну ідентичність.

    Духовний Фронт вже торкався раніше цієї болючої теми. У цьому матеріалі згадані думки експертів щодо викрадення росією дітей і участі РПЦ в цьому гріху. Зкрема про відповідальність РПЦ за викрадення дітей говорив Вселенський патріарх Варфоломій, богослов Кирило Говорун, митрополит УПЦ США Антоній та предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній. Також дізнаєтесь чому історик Владислав Гаврилов вимагає відповідей від Онуфрія. Читайте більше у статті.

    Нещодавно вийщло спільне розслідування російського опозиційного студентського журналу DOXA та ресурсу з відкритим вихідним кодом Kidmapping, що висвітлює роль РПЦ у русифікації українських дітей, яких російська влада депортувала до Росії.

    Богослов Кирило Говорун звертає увагу, що викладені у дослідженні DOXA факти участі структур РПЦ у перевихованні українських дітей співпадають з його відомостями. Також ця тема була включена в щоденний огляд Інститута вивчення війни (ISW).

    Раніше ISW вже оцінював, що РПЦ відіграє важливу роль у реалізації кремлівського плану окупації України. Це поширюється на зусилля Росії з русифікації депортованих українських дітей, які проживають у Росі.

    “Добре, що тема набуває такого розголосу. Донедавна, коли я говорив про неї, зокрема на різних міжнародних площадках, то відчував себе голосом волаючого у пустелі. Тепер буде легше про це говорити”, – зазначає науковець.

    Дослідник цієї теми Владислав Гаврилов в інтерв’ю Духовному Фронту теж розкривав спроби викрадення українських дітей для імперських цілей кремля. Він наголосив, що російська концепція просування “русского міру” вже не працює, тому Кремль звертається до нових методів, зокрема викрадення дітей.

    «Вони намагаються викрасти наших дітей, щоб їх уже виховати із самого малечку у цьому дусі, щоб ці діти вже, відповідно, сповідували цю концепцію руського міра і ці проімперські наративи росії і вже змалечку приймали цю викривлену ідеологію», – каже Гаврилов в інтерв’ю “Духовному фронту України“.

    Експерт розповів, що російські окупанти активно пропагують парамілітарний підрозділ для дітей під назвою “Юнармія”. Ця організація, схожа на радянську піонерію, намагається мілітаризувати українських дітей змалечку, виховуючи їх у дусі російського імперіалізму. Дітей змушують писати листи російським солдатам, які окупують територію України.

    Особливу роль у цьому процесі відіграє духовенство Російської Православної Церкви. «…туди активно долучається духовенство Російської Церкви, яке приїжджає на ці пункти, де проходить підготовка цих дітей і проводять там такі собі “духовні бесіди”. Фактично, продовжують ідеологічну пропаганду росії», – зазначив Гаврилов.

    Ці заходи є частиною ідеологічної пропаганди, спрямованої на промивання мізків української молоді російськими наративами та концепцією “русского міру”.

    Висвітлення цієї проблеми стало важливим кроком у боротьбі з російською пропагандою та захисту українських дітей від ідеологічної маніпуляції, зазначає експерт.

    “Евакуація дітей” до Ростова

    У перші дні російського вторгнення в Україну дітей із інтернатів Донбасу “евакуювали” до Ростовської області, повідомляє DOXA. Вже наступного дня після початку повномасштабної війни до дітей приїжджав голова Донської митрополії Меркурій. Він роздавав солодкі подарунки та відповідав на запитання про віру. Тоді ж Московський патріархат заявив, що «діти серйозно поставилися до вибору хрестиків» і нібито «виявили бажання прийняти обряд Хрещення».

    Рішення хрестити українських дітей «виникло природним чином», упевнений єрей Євген Осяк: «Виявилося, чимало дітей не було хрещено».

    Вже першого березня 2022 року священик Данило Давиденко, настоятель храму Марії Магдалини у хуторі Красний Десант Ростовської області, звершив таїнство з 33 хлопцями. Їх  привезли до церкви з пункту тимчасового тримання, що знаходиться у спортивно-оздоровчому комплексі «Ромашка».

    Дитячий садок «Казка», козацтво та юнармія

    Священик Данило Давиденко, який хрестив дітей із Донецька, на службі у Таганрозькому благочинні з 2015 року. Протягом останніх дев’яти років він приходить до навчальних закладів та  розповідає дітям про «отаманські цінності», серед яких самопожертва та відданість православній вірі.

    Наприкінці квітня Давиденко виступив на міжрегіональному форумі патріотів «Дорога до перемоги» імені Олексія Береста  – Радянського офіцера. Священик привітав всіх присутніх з наступаючим Великоднем та “Днем Перемоги”. На цьому форумі він  отримав лист подяки «за внесок у патріотичне виховання підростаючого покоління» від місцевого управління освіти.

    Це не перша нагорода, яку Данило Давиденко отримав за роботу з дітьми. Ще у 2016 році МНС по Ростовській області вручило священикові подяку лист за готовність працювати з вимушеними переселенцями та підтримкою всім нужденним.

    DOXA та Kidmapping знайшли дітей із Донецької та Луганської областей у православних притулках Воронезької області. Одне з таких місць – притулок «Покров», який вміщує до 40 дітей та підлітків: від трьох до 18 років.

    Дитячий притулок примикає до храму Покрови Пресвятої Богородиці. У ньому у 2015 році Владімір Путін відзначив Різдво. Тоді його зустрічав настоятель храму – протоєрей Геннадій Зарідзе.

    Ідея створення православного притулку для дітей теж належить Зарідзе. «Не буде такого, як багато хто думає, що якщо притулок при храмі, то вихованці лише молитви навчатимуть. Ні, діти мають розвиватись», — говорив священик під час відкриття закладу. Першими вихованцями «Покрови» стали діти зі сходу України. Але з початку повномасштабного вторгнення «розвиток» дітей мілітаризувався.

    «Доброго дня, дорогий солдат! Ти мене не знаєш, але я сподіваюся, ти будеш радий моєму листу. <…>Ми не всі розуміємо. Але точно знаємо, що не можна ображати дітей усіх народів, тож дякую, що ти захищаєш дітей», — вихованці православного притулку надсилали листи російським окупантам, які воюють проти України.

    Керівництво притулку розповідає про патріотичні активності в соцмережах: «Найдобріші і найтепліші слова написали у своїх листах дітки ПРИЮТУ ПОКРІВ і дітки Донбасу». Геннадій Зарідзе вважає, що України ніколи не було, а «створення нацистів в Україні планувалося ще Алленом Даллесом».

    Зарідзе очолює об’єднання православних вчених понад десять років. У колективній монографії священик писав, що країни Заходу «готуються до реваншу фашизму на світовій арені та відродження нацизму як політичної основи людства». Як каже сам протоєрей, в основному він займається «вивченням чудес природонауковими методами»: наприклад, вимірює температуру благодатного вогню.

    «Вставай, Донбасе! Росія-Мати з тобою!» — віра та патріотичне виховання у Центрі православної освіти

    Глави терористичних псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР” оголосили про масову евакуацію 18 лютого 2022 року. З «Харцизького дитячого соціального центру» перших підопічних почали перевозити до Курська — 25 дітей розмістили у спортивному комплексі «Олімпієць».

    Через два місяці на дітей знову чекав переїзд, цього разу з Курська до села Топорково під Сергієвим Посадом. Туди ж із Харцизька вирушили ще 20 сиріт на запрошення організації «Пам’ять Вітязям». Дітей прийняв «Центр православної освіти імені преподобного Сергія». За словами директорки, це сталося з ініціативи губернатора Московської області за підтримки Церкви.

    У Топорковому на базі центру в перші дні евакуації створили один із найбільших у Підмосков’ї пунктів тимчасового розміщення для дітей із окупованих територій. Влітку 2022 року там знаходилися щонайменше 164 дитини. Деякі з них, як і раніше, залишаються там, інші за час війни встигли закінчити школу. Центр продовжує роботу: у березні 2024 року у ньому перебували 260 дітей із окупованих регіонів.

    Релігія відіграє особливу роль у програмі навчання у Центрі. Згідно з описом на сайті, «Православна віра через церкву, а саме через Богослужіння, молитву, піст, слово (одкровення святих отців), працю, військово-патріотичне виховання та здоровий спосіб життя виховує наших хлопчиків та дівчаток».

    Перед початком навчального року 2023 року всіх евакуйованих дітей відвезли до Сергієвої Лаври за благословенням напередодні початку навчання.

    «У Церкві, як і суспільстві, немає критичного осмислення поняття патріотизм. І взагалі добра і зла поза тим, що подається як добро і зло владою. А діти довіряють тому, що сказано просто тому, що воно сказано», — коментує в розмові з DOXA православний священик Андрій Кордочкін, якого заборонили «секретною патріаршою резолюцією» за антивоєнну позицію.

    Багато військово-патріотичних заходів у Центрі проводять для дітей із Луганської та Донецької областей. Наприклад, на одному з перших великих концертів перед вихованцями виступили син колишнього голови псевдореспубліки терористів “ДНР” Сергій Захарченко та колишній в’язень учений з Харкова Мехті Логунов. Видання «порайону.ру » у репортажі про захід писало:

    «Діти Донбасу подарували гостям пісню. Співали вони дружно, сміливо. Співали слова любові до Батьківщини, Мами. Слова на підтримку Донбасу. “Вставай, Донбасе! Вставай, мій рідний край! Вставай, Донбасе! Проженемо хунту разом! Вставай, Донбасе! Росія-Мати з тобою! Ти станеш новим Брестом!».

    Регулярно до дітей приїжджають активісти місцевого відділення «Єдиної Росії»: доставляють гуманітарну допомогу, проводять концерти та майстер-класи або, наприклад, спільно з колишніми співробітницями ОМОН відкривають секцію «Za самбо».

    Силовики відіграють помітну роль в житті Православного центру. У вивезенні багатьох дітей брали участь члени балашихинського відділення «Бойового братства» та організації «Пам’ять Вітязям».

    Ветеран-окупант Віталій Іванов, який обіймає керівні посади в обох ініціативах, у VK звітує про свої поїздки на окуповані території та про допомогу російським військовим. А також про заходи для дітей: екскурсії на «Поклонну гору», « Зірниця » або поїздки мам з ДНР до Топоркова.

    «Бойове братство» організовувало викрадення «дітей із Донбасу» до Росії ще до початку повномасштабного вторгнення. Наприклад, у 2015 році їх возили спільно з учасницями « військово-патріотичних клубів» святими місцями Росії.

    Вже після лютого 2024 року «Бойове братство» зайнялося перевезенням «гуманітарних вантажів» для бійців на лінії зіткнення, залучаючи до їхнього відправлення «евакуйованих з ДНР дітей». Також влітку 2023 року «Бойове братство» займалося вивезенням дітей до Криму до санаторію «Здравниця», відомого за розслідуванням про відправлених туди з Херсона дітей.

    Бере участь «Бойове братство» і у патріотичному вихованні дітей на території центру. Частина евакуйованих дітей записана до «Юнармії». «Тільки юнармійці живуть як у казармі, по 8-10 осіб», — розповідала директорка Наталія Лепорська. «Загін із 50 осіб тепер доповнив до занять із самбо, тактичної, стройової підготовки тепер ще заняття з парашутної підготовки», — пише на своїй сторінці Віталій Іванов. Юнармійці беруть участь і в самодіяльності: на одному з відео вони разом з іншими евакуйованими дітьми в черговий раз співають пісню «Вставай, Донбас!» під прапорами «Бойового Братства», організації «Російський Донбас» та “ДНР”. «Як завжди, до мурашок…», — коментує одна з керівників «Руського Донбасу» Ганна Щелкушкіна.

    “Пам’ять витязям” – друга організація, якою керує Іванов. 2022 року вона двічі подавала заявки до Фонду президентських грантів, вказуючи, що проект «Ми за дитинство без війни! Донбас!» реалізується за підтримки уряду Московської області та «Донецької народної республіки».Серед головних завдань як евакуація дітей, а й розробка навчально-психологічних програм з урахуванням навчального центру.

    В одному з коментарів керівник організації Віталій Іванов зазначає, що мирному життю вивезених дітей «сприяють партія “Єдина Росія”, Громадський Рух “Донецька Республіка”, голова терористів “Денис Пушилін та губернатор Московської області Андрій Воробйов”.

    Хто ще «працює» у Підмосков’ї із вивезеними з України дітьми?

    На одній із зустрічей з дітьми Донбасу наприкінці 2022 року патріарх Кіріл пояснював, що кожен народ має «особливі точки опори для формування морального почуття». Для людей, які «мешкають у Російському світі» такими опорами він назвав «віру і любов до Вітчизни». Однак священик Андрій Кордочкін зазначає, що за останні десятиліття в Росії склалася релігія «по суті безбожна, але включає елементи православного культу»:

    “У рамках цієї “релігії” основні цінності – національні та державні, і православ’я використовується як ідеологічна оболонка, хоча очевидно, що в християнському вченні базові цінності – наддержавні та наднаціональні”.

    Відповідальність за злочини

    Окремі священники УПЦ (МП) несуть відповідальність, тому що вони активно співпрацювали і з Росією і напевне брали участь також і у воєнних злочинах.

    “Слово “відповідальність” – українська мова має два значення, які не дуже розрізняють. У першому випадку вона дійсно відповідає і узгоджено і несе певне покарання. А в другому випадку – це моральна відповідальність. Я думаю, що церква як така інституція несе моральну відповідальність. Але окремі священники [УПЦ (МП) – ред.] несуть й іншу відповідальність, тому що вони активно співпрацювали і з Росією і напевне брали участь також і у воєнних злочинах”, – розповів професор Українського католицького університету, історик Ярослав Грицак.

    За словами патріарха Варфоломія Російська церква поділяє відповідальність за воєнні злочини, скоєні в Україні, разом із політичною владою цієї країни. «Церковні та державні лідери в Росії були співучасниками злочину агресії та поділяють відповідальність за такі злочини, як шокуюче викрадення українських дітей», — сказав патріарх під час участі в конференції з міжкультурного та релігійного діалогу в Сеймі Литви у березні 2023 року, передає LRT.

    За словами патріарха, релігія в росії стала маргіналізованою, її використовують для досягнення геополітичних і політичних цілей.

    Реакція ПЦУ і УПЦ США

    Митрополит Епіфаній наглоашує, що «Росія позбавила українських дітей щасливого мирного дитинства». За словами предстоятеля ПЦУ, багатьох з дітей спіткала доля мучеників. «Багато дітей отримали серйозні фізичні та психологічні травми. Багато втратили своїх найрідніших людей, батьків, братів, сестер. І чи не кожна українська дитина тепер знає, що таке обстріли, вибухи й сирени, що таке страх, втрати, вимушені переїзди і невідомість майбутнього», – підкреслив єрарх.

    Цього року митрополит Епіфаній звернув увагу, що російська агресія перетворила українських дітей на “дітей війни”.  Він згадав про численних дітей, які загинули від ворожих бомб, дронів, куль і мін, отримали каліцтва і травми, втратили рідних. Багато дітей досі залишаються скривдженими, викраденими, розлученими з батьками, переміщеними на окуповані території.

    В Українському домі у Вашингтоні на заході “Діти моляться за дітей”, який організувало посольство України у США та Союз українок Америки до Міжнародного дня захисту дітей, показали речі Анни Гайдаржи та її 4-місячного сина Тимофія, які загинули внаслідок влучання російського дрона по багатоповерхівці в Одесі на початку березня цього року. До спільної молитви за українських дітей долучилися священослужителі українських церков у США, зокрема предстоятель Української православної церкви США митрополит Антоній. Він зазначив, що дітям за кордоном важливо пояснювати, що відбувається в Україні і скільки дітей викрадають російські загарбники.

    “Вони дивляться, слухають новини про те, що відбувається в Україні. Чують про лиха, чують про те, скільки дітей викрадають і вбивають у цій війні. І це на них впливає. І тому нам, як батькам, релігійним лідерам, вчителям недільних шкіл і членам церков, важливо, щоб ці діти мали заспокоєння, щоб вони мали надію, що цьому вторгненню прийде кінець, і що діти зможуть повернутися додому. І ми маємо заохочувати їх як особистостей молитися за своїх братів і сестер в Україні”, – сказав митрополит Антоній.

    Окрім молитви, наголосив митрополит, важливо, щоб люди за кордоном повсякденно привертали увагу до подій в Україні: “Навіть якщо ви думаєте, що вашому сусіду, колезі або другу, чи комусь ще може не сподобатися те, що ви збираєтеся сказати, це наш обов’язок, порушувати це питання, щоб наш голос чули, і тримати світ обізнаним.”

    Він зазначив, що в Міжнародний день захисту дітей його молитви спрямовані зокрема на те, щоб підтримати також українських батьків.

    Питання очільнику УПЦ (в єдності з МП) Онуфрію

    Історик і релігієзнавець Владислав Гаврилов вважає, що злочини Росії проти дітей в Україні повинні були б викликати конструктивні питання до керівництва УПЦ (МП) зі сторони вірян цієї церкви.  «Я думаю, що ці злочини все-таки мають стати основою і таким предметним поступом в тому, щоби віряни Московського патріархату, які ще є на теренах України, щонайменше задавали незручні, скажімо так, питання до свого єпископату, до керівництва УПЦ (МП), чому вони знаходяться в єдності з Російською Православною Церквою і чому досі ця єдність, по-суті не розірвана і коли російська федерація і в тому числі РПЦ, яка її благословляє здійснює воєнні злочини на теренах України, чому вони досі знаходяться в афіліації з цією установою, чому вони досі не розривають зв’язки?», – зазначив Гаврилов в інтерв’ю ДФУ.

    Він додав, якщо  єпископат і керівництво УПЦ (МП) не нададуть на ці питання відповіді, то «йти з такої Церкви, тому що Церква має говорити правду, тому що як говориться в Євангелії, найкраще бути гарячим або холодним, але не теплим».

    За словами Гаврилова, прихильники Церкви мають вимагати конструктивних відповідей і не можуть приймати компромісів, коли йдеться про воєнні злочини.

    Найсвіжіше

    Популярне