Субота, 15 Червня, 2024
Бiльше

    Інформаційні ресурси УПЦ (МП) повторюють тези російської пропаганди про «нелегітимність» Президента України

    20 травня 2024 року офіційно мала закінчитись 5-річна каденція президентства Володимира Зеленського, а вибори мали розпочатись 31 березня цього року. Але російське повномасштабне вторгнення унеможливило проведення демократичних виборів в Україні. Однак, Кремль не полишає надії всіляко підірвати довіру до української влади і спровокувати дестабілізацію, протести і сутички, що допомогло б їм захопити Україну. 

    В один голос із російською пропагандою, ресурси УПЦ (МП) підконтрольні митрополиту Антонію (Паканичу) долучились до інформаційно-психологічної спецоперації із пропагандистським наративом про нелегітимність Зеленського.

    20 травня один із ресурсів Паканича “Raskolam.net” ствердно заявляє, що нібито повноваження Зеленського сплили. “Сьогодні закінчено термін повноважень Президента України, передбачений Конституцією. Питання про нинішній статус Володимира Зеленського несміливо, але все частіше й голосніше порушуються у ЗМІ. У той час, як окремі “опозиційні” політичні сили бояться звернутися до Конституційного суду України з проханням роз’яснити, чи може глава держави вважатися таким після того, як минув його термін повноважень, окремі позасистемні аналітики повідомляють, що таке роз’яснення вже дано”, – йдеться в тексті ресурсу УПЦ (МП).

    Далі по тексту стверджується, що закон про заборону УПЦ (МП) в разі підписання президентом Зеленським “нелегітимний” і “не коштуватиме навіть паперу, на якому буде надрукований”.

    По перше – термін повноважень президента України не закінчено, адже на Україну напала російська Федерація, яка унеможливлює провести демократичні вибори через масовані обстріли. Тобто, організувати вибори в такому разі небезпечно для життя багатьох мільйонів громадян. 

    Лише протягом березня 2024 року Росія випустила по Україні більш як 400 ракет, понад 600 ударних БПЛА і понад 3000 керованих авіабомб.  До того ж близько 7 мільйонів дорослих українців вимушені переховуватись закордоном, а на вибори треба витратити за підрахунками ЦВК України 5,4 мільярди гривень, які доцільніше скерувати на оборону країни. Це далеко не всі аргументи і фактори, які свідчать про те, що в умовах повномасштабної війни вибори проводити недоцільно і небезпечно для самих виборців, а їхня явка буде невеликою, через постійні обстріли, що вплине на довіру до результатів ЦВК гіпотетичних виборів.

    По друге Конституція передбачає відтермінування президентських виборів у ситуації війни. Це не лише юридично можливо, а й прямо визначене статтею 19 Закону «Про правовий режим воєнного стану». Звичайно, Верховна Рада має повноваження вносити зміни до чинного законодавства, але наразі підстав для цього немає: згідно зі статтею 64 Конституції України, виборчі права громадян не належать до тих, які не можуть бути обмежені під час воєнного або надзвичайного стану.

    По третє  Raskolam.net стверджують, що “питання про нинішній статус Володимира Зеленського несміливо, але все частіше й голосніше порушуються у ЗМІ.” Але не уточнюють в яких саме ЗМІ, адже мова йде про російські ЗМІ, які постійно люблять повертатись до теми легітимності Януковича і нелегітимності всіх, хто був після нього. І тут автори Raskolam.net мимоволі видали своїх кураторів із ФСБ і Зовнішньої розвідки рф.

    Як стверджує заступник міністра інформаційної політики України (2017—2019), експерт з питань інформаційних воєн  Дмитро Золотухін, пік повідомлень про “нелегітимність” припали на неприродні години, що є доказом штучності розгону теми про нелегітимність. А, отже – активно попрацювали російські бото-ферми. Це прямо пов’язано з активізацією російської пропаганди на чолі з главою СЗР Сергієм Наришкіним, який особисто висловлювався про події “після 20 травня”. На СЗР Росії покладено завдання провести кампанію для підриву легітимності української влади, спричинити параліч держави та внутрішню дестабілізацію.

    Інфографіка російської пропаганди

    Одночасно із УПЦ (МП) про нелегітимність Зеленського писали й інші проросійські джерела, як видно із інфографіки Інституту Постінформаційного суспільства. Пік припав на 20 травня.  Другою за популярністю темою було те, що Зеленський – узурпатор.

    Втім українське суспільство думає інакше, ніж того б хотіли “позасистемні аналітики” і  ЗМІ, про яких згадують в УПЦ (МП).  За даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг», проведеного від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту в лютому 2024 року, більшість українців (67%) не підтримують ідею проведення президентських виборів під час війни.  69% громадян вважають, що Зеленський має працювати на своїй посаді до завершення воєнного стану, як свідчать опитування КМІС.

    Крім того, в Євросоюзі заявили, що не мають сумнівів у легітимності Зеленського. Представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що українська конституція передбачає, що президент може виконувати свої обов’язки аж до вступу на посаду нового глави держави. Речник наголосив, що Україна не може провести вільні вибори, тому що перебуває під ударами російських ракет, безпілотників і бомб, а мільйони людей стали переміщеними особами всередині держави та за її межами. “У нас (в Європейського союзу — Ред.) немає сумнівів, що президент України — це Володимир Зеленський”, — повідомив Стано під час брифінгу 21 травня.

    Таким чином ресурси УПЦ (МП), підконтрольні лідеру проросійського крила митрополитом Антонієм (Паканичем) намагаються підірвати легітимність української влади. Не визнаючи легітимності президента України, ресурси УПЦ (МП) тим самим прагнуть зробити можливим оскарження його рішень, зокрема закону про заборону Московського патріархату. Ця позиція абсолютно збігається з російською пропагандистською кампанією, метою якої є послаблення міжнародної підтримки України та дестабілізація внутрішньої ситуації.

    Отже, 20 травня різні деструктивні джерела виловлювали наративи про нібито “завершення повноважень Президента України”. Вочевидь, це є частиною комплексної операції з дестабілізації України, відомої під назвою «Майдан-3». Вся ця активність є небезпечною грою на руку ворогу. Адже саме внутрішній параліч і заколот є єдиним сценарієм, за яким Кремль може виконати свої стратегічні цілі в Україні, які не вдалося реалізувати у 2022 році.

    Нагадаємо, що в березні 2024 СБУ ліквідувала на Київщині злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення фсб. Тоді йшлось про ресурс “СПЖ” на якому зловмисники масово продукували та “розганяли” прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні. Це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні, викрито 15 учасників, звітували тоді в СБУ.

    Відомо, що СПЖ тісно співпрацює із вищезгаданим Raskolam.net.  “Журналісти”, які працювали на СПЖ часто також працювали і на Raskolam.net. Наприклад за інформацією із ЗМІ, Євгенія Стекунова працювала не тільки на СПЖ, але і на «Raskolam.NET».

    Духовний Фронт України неодноразово наголошував хто стоїть за цими ресурсами, а саме митрополит УПЦ (МП) Антоній (Паканич), який є лідером проросійського крила всередині цієї організації і займає посаду “керуючого справами”. 

    Як бачимо, попри затримання злочинців із “СПЖ” та «Raskolam.NET», ці ресурси продовжують функціонувати в Україні і сіяти недовіру до української влади і дискредитувати Україну на міжнародній арені. Останній гучний випадок був із наданням допомоги із США, коли на  «Raskolam.NET» запевняли, що «республіканці напряму пов’язали виділення допомоги Україні із невтручанням держави в справи Церкви 

    В умовах війни Церква має займати консолідуючу, єднальну позицію і відкидати будь-які деструктивні спроби розхитати ситуацію зсередини, замість того, щоб грати на руку ворожій пропагандистській машині. Звісно, що не всі в УПЦ (МП) підтримують Паканича з його деструктивними ресурсами, але потрібно звернути увагу на те, що залишилось. 

    Найсвіжіше

    Популярне