Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    Одному з керівників агентурної мережі, яка діяла в УПЦ (МП) обрали запобіжний захід

    Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід священнику УПЦ (в єдності з МП) Сергію Чертиліну.

    Про це повідомляє видання «Ґрат».

    До повномасштабної війни Сергій Чертилін служив у Генічеському районі Херсонської області. Але після окупації регіону переїхав до Києва.

    12 березня співробітники СБУ оголосили Чертиліну підозру у п’яти злочинах: державній зраді, колабораціонізмі, створенні злочинної організації, розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії.

    Того ж дня спецслужба повідомила про аналогічні підозри аналогічні підозри 14 членам організації «Союз православних журналістів». Це об’єднання, яке на своєму сайті публікує новини на церковну тематику та підтримує УПЦ МП.

    За версією слідства, бізнесмен з Донбасу Віктор Вишневецький, який є головним спонсором «Союзу православних журналістів», «свідомо бажаючи знищення України», створив «організовану злочинну групу, яка розпалювала міжрелігійну ворожнечу і розповсюджувала проросійську пропаганду».

    До цієї діяльності, як вважає СБУ, він долучив, 14 людей, які також «бажають знищення української держави», зокрема Сергія Чертиліна.

    Сам Чертилін заперечив провину і заявив про проукраїнську позицію. Він сказав, що навіть в окупованому Генічеську він організовував в храмі молитви «за відновлення України на нашій землі». Його захист оскаржуватиме рішення про арешт.

    Нагадаємо, СБУ нейтралізувала у Києві російських агентів. Координатором мережі був клірик УПЦ (МП) Чертилін. У результаті комплексних заходів СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

    Наразі це одна із найбільших мереж фсб, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку єрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ росії, які одразу підхоплювали «потрібний» контент.

    За даними слідства, координатором мережі в Україні був затриманий СБУ клірик. Він відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

    Для цього фігурант особисто інструктував «виконавців» – інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом «політекспертів» і готували провокативні дописи та відеосюжети.

    Підготовлений контент розповсюджували через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне