Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Держдеп нагородив священників, які покинули РПЦ в Литві та Білорусі

    Держдеп нагороджує колишніх священників РПЦ у Литві та Білорусі, яких вигнали з їхніх церков, за їхні виступи проти війни Росії проти України.

    Державний секретар Ентоні Блінкен вручив Міжнародну премію за захист свободи віросповідання групі православних священників з Литви та Білорусі, які відкрито засуджували війну Росії проти України, повідомляє Голос Америки.

    Ці священники, включаючи отців Віталіюса Моцкуса, Георгія Ананьєва, Віталіса Даупараса, Володимира Селявко, Ґінтараса Сунгайлу, а також дияконів Віктора Мініотаса та Іоана Овчинникова, були позбавлені сану за їхні виступи проти війни Росії проти України.

    Двоє священників, отці Олександр Кухта та Георгій Рой, з Білоруської Православної Церкви Моспатріархату також засудили війну Росії та були змушені втекти до Литви.

    Ці священники створили нову релігійну громаду в Литві, яка приймає православних віруючих, які хочуть поклонятися у свободі від впливу Москви, включаючи литовців, українських воєнних біженців та вигнанців, які рятуються від придушення в Білорусі та Росії, – заявив Держдепартамент

    У Росії посилюються репресії проти священників, які проповідують “мир” замість “перемоги”. Багатьох священників РПЦ позбавили сану за висловлення антивоєнної позиції, навіть якщо вони висловлювали її обережно. Навіть публічний заклик до миру може стати приводом для переслідування. Останній гучний випадок був з отцем  Уминским.

    Також у РПЦ опублікували указ про “позбавлення сану” архімандрита Кирила Говоруна.

    Найсвіжіше

    Популярне