Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    32 річниця обрання Варфоломія на патріарший престол Вселенського патріархату

    22 листопада 1991 року єпископ Варфоломій був обраний новим Вселенським патріархом, архієпископом Константинопольським і Нового Риму. Інтронізація на патріарший престол відбулась 2 листопада 1991 року. Він є 270-м Вселенським патріархом.

    Вселенський патріарх Варфоломій відвідав гору Афон одразу після обрання та інтронізації на  Вселенський престол. Тоді святий Паїсій Святогорець публічно засвідчив: «Бог дав нам найкращого патріарха у ці важкі роки».

    За 32 роки патріаршого служіння Його Всесвятості було зроблено багато важливих кроків для церкви. Вселенський патріарх Варфоломій проявив себе як провідник православного світу, який активно займається питаннями екуменізму, міжконфесійного діалогу та захисту довкілля. Він також відіграв важливу роль у процесі надання автокефалії Православній церкві України. Саме завдяки вольовим рішенням патріарха Варфоломія, відбулись історичні зміни у релігійному пейзажі України, що відкрила нову сторінку в історії української церкви.

    В Україні Вселенський патріарх Варфоломій є символом духовної єдності українського народу і очільником Церкви-Матері. Він неодноразово висловлює своє засудження повномасштабне вторгнення РФ в Україну і підтримку агресії патріархом Кірілом.

    Попри намагання РПЦ розділити православ’я і не допустити визнання ПЦУ, патріарх Варфоломій зумів протистояти цим задумам. Патріарх Варфоломій є яскравою особистістю, яка зробила значний внесок у розвиток православного світу.

    Нехай Бог дає патріарху Варфоломію сил на благо людства і Церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне