Понеділок, 17 Червня, 2024
Бiльше

    РПЦ програла Вселенському патріархату, але надіється на “міні-Аммани”

    Не отримавши ніякої користі від попередніх спроб скликати всеправославний собор, щоб розділити православ’я, засудити патріарха Варфоломія за його рішення надати Томос ПЦУ, агенти ГРУ намагаються знайти інші шляхи протидії Україні. Агенти ворожої розвідки пропонують використовувати будь-які великі всеправославні заходи, щоб доносити проросійську точку зору до різних єрархів.

    Наприклад рашисти пропонували використати відзначення дня пам’яті святої Параскеви в Ясському соборі (Румунія) 14 жовтня, як нагоду для “донесення потрібних росії сигналів і тез”. Урочистості з нагоди свята відвідало понад 200 тис. людей, а на богослужінні були присутні митрополит Аксумський Даниїл (Александрійська церква), єпископ Ерзурумський Кайс (Антіохійська церква) і митрополит Аркалохорський Андрій (Елладська церква). Зазначимо, що РПЦ в односторонньому порядку розірвала зв’язки з Елладською і Александрійською Церквами. Втім, у рф переконані, що “навіть один, але розумний і талановитий, єрарх-емісар із РПЦ може всебічно використати ситуацію прямого спілкування з трьома десятками єпископів конкретної Помісної Церкви”.

    Таку агентурну роботу на користь кремля, там назвали “міні-Амманом”. Підкреслимо, що попередні Аммани, які організовував Кремль в надії зашкодити ПЦУ і Фанару, з тріском провалились.

    Однак партія війни в РПЦ обурена і роздратована, і не бажає давати задню, і жадає продовжити агресивні дії, розкол православ’я, вторгнення в інші Помісні Церкви. Натомість верхівка РПЦ не проштовхує в життя цю радикальну концепцію розділення православ’я, яка не є життєздатна і не приносить результату. Навпаки, зараз РПЦ  готується до перемир’я і зменшенню градуса риторики. А поряд з цим повертається нормальне спілкування між Вселенським православ’ям в обхід РПЦ.

    Про програш планів РПЦ і про єдність православ’я, свідчить захід, який нещодавно завершився в Греції. Там відбулась міжнародна конференція присвячена 100-річчю журналу “Theologia“, на яку приїхали практично всі православні Церкви. Були предстоятелі Александрійської, Кіпрської і Албанської Церков і Вселенський патріарх. Також були представники духовенства із недружніх Фанару Церков: Антіохійського Патріархату, Єрусалимського патріархату, Сербської Церкви. Крім цього в конференції взяли участь єрархи Румунської і Болгарської, Грузинської, Польської Церков.

    Тобто Вселенському патріархату вдається зробити те, що Кірілу (Гундяєву) не під силу: збирати на свої заходи всі Помісні Церкви, зберігати єдність православ’я, яку РПЦ хотіла розділити, використовуючи як привід – надання Томосу ПЦУ. А от РПЦ не може зібрати на горезвісні “Аммани” майже нікого, окрім Сербів та Єрусалимський патріархату. Тому радикали пропонують пробувати приїжджати на всеправославні святкування, де є багато помісних Церков і там намагатись сіяти смуту і ділити людей на проросійських і адекватних.

    З усім тим, гарячі голови запитують РПЦ про долю документа “Про спотворення православного вчення про Церкву в діяннях єрархії Константинопольського Патріархату і виступах його представників”. Тобто, попри провальні Амманські зустрічі й ініціативи, радикали із РПЦ пропагують свою лінію на подальше розділення православ’я і говорять фантастичні, на цей час речі. Прагнуть організувати свої конференції і круглі столи з метою засудження патріарха Варфоломія за надання Томосу ПЦУ. Звісно, що ніхто з Церков на це не піде.

    Навпаки, із Вселенським патріархом співслужать всі єрархи. На заходи з ним приїжджають навіть найбільші друзі Московитів: Сербська, Антіохійська і  Єрусалимська Церква. Схоже, що для РПЦ битва проти Томосу програна. Вселенський патріарх не втратив позицій і зберіг підтримку світового Православ’я. Незважаючи на всі зусилля РПЦ, єдність православного світу залишається міцною. Це пов’язано з тим, що більшість православних Церков не поділяють радикальної точки зору РПЦ і не хочуть розколу.

    Текст Духовного Фронту України

    Найсвіжіше

    Популярне