Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    У Нікарагуа влада забирає майно єзуїтів

    У заяві від 23 серпня єзуїти висловлюють жаль з приводу “нової агресії” проти чернечого ордену, заснованого св. Ігнатієм Лойолою, що є частиною політики терору проти нікарагуанців і “систематичних репресій, які проводяться урядом Ортеги на національному рівні”. Група експертів, створена ООН у Нікарагуа, вже кваліфікувала цей захід як “злочини проти людяності”.

    Як повідомляє Vatican News, на думку Центральноамериканської провінції Товариства Ісусового, дії уряду спрямовані на повне встановлення тоталітарного режиму, відповідальність за який несуть президент і віцепрезидент Нікарагуа, що перешкоджають “незалежності та нейтралітету судової влади”. У комюніке звучить заклик до лідерів країни припинити репресії і сприяти “раціональним рішенням, у яких переважають істина, справедливість, діалог, повага до прав людини і верховенство закону”.

    Товариство Ісусове в Нікарагуа закликає до повної поваги до свободи і самобутності єзуїтів та їхніх співробітників, а також заявляє про свою єдність із “тисячами нікарагуанських жертв, які очікують на справедливість та відшкодування шкоди, завданої нинішнім урядом”. Ченці вдячні за численні висловлювання підтримки і солідарності, отримані слідом за почастішанням образ.

    Урядова резолюція 105-2023 вимагає передання рухомого і нерухомого майна Товариства Ісусового в країні у власність держави. Як і в інших випадках скасування статусу юридичної особи за постановою режиму з 2018 року, це рішення було ухвалено без дотримання адміністративних процедур, передбачених законом. Єзуїтам не було надано можливості оскаржити рішення в незалежному суді.

    Напередодні цього чергового репресивного заходу, близько тижня тому, уряд Ортеги – під приводом боротьби з тероризмом – конфіскував заснований єзуїтами Центральноамериканський університет Нікарагуа (UCA) і резиденцію єзуїтів у Манагуа, не дозволивши людям, які там проживали, зібрати і вивезти особисті речі. 19 серпня виповнилася перша річниця арешту монсеньйора Роландо Альвареса, єпископа Матагальпи та апостольського адміністратора Естелі: єрарх був засуджений без суду до 26 років тюремного ув’язнення за звинуваченням у змові проти державної цілісності та в поширенні неправдивих новин. Відтоді в країні посилилися гоніння на Католицьку Церкву.

    Нагадаємо, папа Римський назвав свої слова щодо росії «неправильно сформульованими». Також президент Литви порадив главі Католицької Церкви виваженіше говорити про Росію.

    Найсвіжіше

    Популярне