Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Послання Варфоломія: Ми не віддаємо наші рішення на суд інших Церков

    Вселенський патріарх Варфоломій не залишив місця для сумнівів у рішеннях Вселенського Патріархату, особливо щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

    З нагоди святкування Індикту, церковного Нового року, Вселенський патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію, яку йому співслужив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, інформує orthodoxtimes.com

    У своїй промові Вселенський патріарх згадав про ініціативи та зусилля Вселенського Патріархату щодо зміцнення єдності та співпраці Православних Автокефальних Церков, плодом яких стало скликання Святого і Великого Собору Православної Церкви на Криті у 2016 році.

    “На жаль, ці зусилля єдності та співпраці були зруйновані в останні роки новою еклезіологією, яка приходить з півночі, та новим богослов’ям – богослов’ям війни.

    Саме це богослов’я почала проповідувати сестринська Церква Росії, намагаючись виправдати невиправдану, нечестиву, неспровоковану, диявольську війну проти суверенної і незалежної країни, України. Вже майже два роки ми є свідками трагедії. Не тільки у відносинах між двома Православними Церквами, але і в центрі Європи ми бачимо щоденне кровопролиття. Сто п’ятдесят тисяч, може двісті тисяч російських солдатів загинули в цій війні, близько ста тисяч українських солдатів і незліченна кількість мирних жителів. Я повторюю, що це трагедія. Це, звичайно, має вплив і на відносини відповідних православних Церков-сестер.

    Переривання спілкування Церквою Росії із Вселенським Патріархатом, є неприйнятним і незрозумілим. Ми не можемо допустити, щоб Божественна Євхаристія була інструментом тиску один на одного і примусу інших Церков йти в ногу з цією новою еклезіологією. Брат Митрополит Київський і всієї України є жертвою. Він бачить, як винищується його паства, руйнуються міста і села, зрівнюються з землею храми, школи і лікарні…”

    І Патріарх продовжив: “Ми, зі свого боку, робимо те, що вважаємо правильним. Нас провокують і запрошують різні Церкви-сестри, щоб Вселенський Патріархат знову скликав Всеправославну конференцію або Синаксис Православних Предстоятелів для розв’язання українського церковного питання, а наш Патріархат відкидає ці пропозиції, тому що не бажає виносити на суд інших Церков канонічний акт, який він сам здійснив.

    Я кажу “канонічний акт”, тому що надання автокефалії Церкві України з її 44 мільйонами вірних було в рамках прав і пастирських обов’язків Вселенського Патріархату.

    Якщо виключити стародавні Патріархати Сходу, то всі новіші Православні Церкви, починаючи з Церкви Росії, отримали автокефалію від Константинополя. Чому б і Україні не отримати її? У тому-то й справа, що дуже просто і дуже зрозуміло. Ну, ми не будемо скликати ні Всеправославний Собор, ні Нараду Предстоятелів, тому що ми не маємо наміру ставити рішення та ініціативи Вселенського Патріархату під суд нової еклезіології”.

    Далі Предстоятель Церкви України у короткому привітанні ще раз висловив свою радість з приводу візиту до Вселенського Патріархату. Він подякував Вселенському Патріарху за турботу та постійний інтерес Матері-Церкви до України.

    “Багато українців тепер розуміють, чим насправді є наша Церква, Церква України, і чим є Церква Росії, саме тому більшість українців підтримують Автокефальну Церкву”, – сказав, серед іншого, митрополит Епіфаній і висловив упевненість, що незабаром всі православні українці об’єднаються навколо Автокефальної Церкви, а також, що його Батьківщина переможе у війні, яка триває, бо, за його словами, “правда перемагає, життя перемагає, а світло перемагає темряву”. На завершення він подякував Вселенському Патріарху та всім, хто підтримує Україну, і попросив і надалі молитися за її стражденний народ.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх та Предстоятель ПЦУ обговорили ситуацію в Церкві та країні. Також митрополит Епіфаній очолив богослужіння на честь індикту в монастирі «Живоносного Джерела».

    Найсвіжіше

    Популярне