Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Українське суспільство незадоволене тією діялністю, яку проводить УПЦ (МП), – експерт

    Соціологи відзначають радикалізацію у питанні заборони УПЦ МП: якщо пів року тому було 54%, то тепер це підтримує 66% респондентів.

    Результати опитування свідчать, що українське суспільство незадоволене тією політикою, яку проводить УПЦ МП, каже професорка, релігієзнавиця, завідувачка відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Сковороди НАНУ Людмила Филипович, передає „Суспільне“.

    “І в опитуваннях суспільство це не задоволення висловлює. Я не зовсім підтримую таку рішучість, тому що розумію, які наслідки можуть бути й чи взагалі це правове буде рішення — про заборону цієї церкви. В законі сказано, що можна заборонити церкву тільки в одному випадку — коли буде рішення суду. А для того, щоб було рішення суду, мають бути зібрані відповідні документи, має добре попрацювати прокуратура, мають бути висунути претензії. Причому, не до всієї церкви, тому що вона у нас не є юридичною особою, а до якихось конкретних інституцій, до монастиря чи парафії, чи персонально до якогось священника”, – каже Филипович.

    Людмила Филипович зазначила, що зараз в Україні є близько 70 таких священників, яким висунуті звинувачення в колабораціоністській діяльності на користь окупаційної влади. Частині вже винесені вироки. На сьогодні українське законодавство не дає можливості заборонити УПЦ МП як структуру, як юридичну особу, бо такою вона не є, акцентує релігієзнавиця.

    “Але я б на місці УПЦ не просто б волала, що держава розпочала війну проти церкви й при цьому наводяться якісь паралелі із радянським часом. Хоча я не бачу ніяких паралелей, оскільки ніхто нікого в товарняки не повантажив і на Сибір не відправив. Ніде богослужби цієї церкви не заборонені. Як відбувалося до, так відбувається і зараз.

    Не волати, а все-таки задуматися навіть над даними, які нам дає останнє опитування: це дзвіночок, це голос, як то кажуть, народу. Навіть якщо він вам не подобається, треба подумати: чому люди так говорять? Чому вони виступають за заборону діяльності вашої структури?”.

    Вона переконана, що такі опитування потрібно робити. Адже заміри суспільної думки дають уявлення, як змінюються настрої стосовно різних подій, інституцій, в тому числі і УПЦ МП.

    “Є об’єктивні показники, до яких треба ставитися як до тенденцій, а тенденція не на користь Української православної церкви”, – зауважила Филипович.

    Нагадаємо, ДЕСС висуває рекомендації УПЦ (МП) щодо виходу зі складу РПЦ. Також Україна офіційно спростувала фейк рф про „вивезення мощей з Лаври“.

    Найсвіжіше

    Популярне