Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Скандал на похороні воїна на Буковині: вчителька вирвала мікрофон у капелана ПЦУ

    Вчителька місцевої школи на похороні воїна в Кам’янці Чернівецького району не дала слово капеланові ПЦУ, спричинивши скандал.

    Про це повідомляє Буковинська правда з посиланням на капелана ПЦУ Романа Грищука.

    Під час похорону Анатолія Крамаря, загиблого воїна, який віддав своє життя під час обстрілу позицій в Запорізькій області, вчителька місцевої школи не дала слово капеланові ПЦУ Роману Грищуку, вирвавши мікрофон у воїна, який мав передати його.

    Анатолій Крамар був батьком трьох дітей та справжнім героєм, що віддав своє життя захищаючи Україну від російської агресії. Проте на похороні, який мав відбутися з повною гідністю, виник конфлікт через вчинок вчительки місцевої школи. Капелан Православної Церкви України (ПЦУ) Роман Грищук під час похорону бажав виголосити слово в пам’ять про загиблого, проте вчителька вирвала мікрофон і не дозволила йому висловитися.

    Капелан Роман Грищук у своєму відеозверненні згадав інші подібні випадки, які сталися в українських селах за останні роки.

    Він наголосив, що у певних регіонах, де влада УПЦ (МП) та колаборанти-священики підтримують Росію, відмовлялися поховати воїнів та відправити над ними молитву.

    “На жаль, ще на початках російської агресії – 2013-ий та 2014-ий роки – в тих селах, де переважали храми Московського патріархату і де правили колаборанти-священнослужителі, що підтримували Росію, всіляко відмовлялися хоронити наших воїнів, відмовлялися брати навіть на молитву від них. Я днями був у Сокирянах, зустрічався з жінкою, яка разом із дітьми принесла до церкви парастас за свого покійного чоловіка-воїна. То місцевий священник УПЦ МП не взяв від неї цей парастас і сказав, що він не буде молитися, бо її чоловік “пішов убивати своїх братів”. Мовляв, він братовбивця і за нього панотець молитися не буде. Власне, через такі кричущі випадки з’явився цей чин військового похорону, який передбачає віддання шани і поховання на гідному рівні воїна навіть незалежно від того, якого патріархату в селі церква, чи там люди прозріли – не прозріли, для того, щоби не було знущання такого над воїном. Бо буває таке, що люди не хочуть прикривати прапором, буває, що матері навіть той прапор кидають під ноги, буває, що відмовляються від оркестру, військової форми і так далі”, – розповідає Роман Грищук.

    Священник попросив задуматись над тим, за що воював військовослужбовець ЗСУ.

    “Я дуже прошу і її, і родину, і всю громаду задуматися над такими речами. Ваш родич, друг, син, батько воював за те, щоби тут була Україна, а не “рускій мір”. То чи варто перетворювати похорон воїна на торжество “руского міра” і вигнання усього, за що він боровся?” – розмірковує отець Роман Грищук.

    Раніше на Буковині, на похороні полковника ЗСУ, священник УПЦ (МП) обзивав ПЦУ «цирком». Також Рівненська єпархія ПЦУ зібрала 20 тонн допомоги затопленим херсонцям.

    Найсвіжіше

    Популярне