Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    На Кіровоградщині з початку вторгнення Росії до ПЦУ перейшли п’ять громад

    П’ять громад Кіровоградської області перейшли до Православної Церкви України з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Сім готуються до перереєстрації.

    Про це розповів “Суспільному” керівник Кропивницької єпархії Православної Церкви України єпископ Марк.

    У Свято-Покровському храмі села Аджамка Кропивницького району богослужіння проводить українською мовою священник Петро Православної Церкви України. Так було не завжди. До квітня цей храм відносився до української православної церкви московського патріархату.

    “Я з дитинства патріот України і завжди знав, що є руська церква, і є українська. Коли у 2014 році почалась війна, я в цьому ще більше переконався. Люди ставили питання – а чого московського патріархату? Ми не хочемо, щоб в Україні був храм чи філія окупантів. Аджамську громаду я б поставив за приклад іншим, як треба активно діяти”.

    За словами голови Тетяни Зайченко, про те, що цей храм відносився до російської православної церкви, у громаді знали не всі жителі.

    “На жаль, документально підтверджено, через статути, що українська православна церква є структурним підрозділом російської православної церкви. Під час парафіяльних зборів релігійної громади, які відбулись у квітні, визначили, що релігійна громада міняє свою канонічну приналежність і переходить до православної церкви України”.

    Олександр Кривий у цей храм ходив і до квітня. Молитви російською йому не подобались. “Говорили, що правлять службу старослов’янською, але вона більше до російської мови схожа. Звичайно, я за українську церкву”.

    “Священники та віряни московського патріархату є частиною російської православної церкви, – сказав Єпископ Марк. – Але вони постійно шукають приводи, як би цю правду приховати, ховаються за вивіскою – українська православна церква. Але такої церкви – помісної автокефальної, як українська православна церква, не існує. Це є зібрання єпархій, які є частиною російської православної церкви”.

    Від початку надання Томосу у Кіровоградській області 10 громад ухвалили рішення про зміну конфесійної приналежності і перейшли до Православної церкви України. П’ять з них – з початку повномасштабного вторгнення Росії, 24 лютого. Дві громади нині в процесі перереєстрації, всього до переходу готуються сім громад.

    Рішення про зміну конфесійної приналежності згідно Закону про свободу совісті і релігійні організації, ухвалюють члени релігійної організації на зборах, двома третинами голосів. Далі передають документи на реєстрацію до облдержадміністрації, розповів начальник облуправління комунікацій з громадськістю Віталій Останній.

    “Під час розгляду обласна адміністрація вивчає питання, яким чином були зібрані ці збори, хто був ініціатором та учасником”.

    Рішення Аджамської громади колишній священник не підтримав. Поспілкуватись з ним не вдалось. Прокоментував протодиякон Української православної церкви Іоанн Ганчин.

    “Відбулося рейдерське захоплення храму. Парафіяни, які залишились вірні УПЦ, та настоятель храму змушені служити по домівках. Нині йде захоплення храмів української православної церкви представниками або ПЦУ, або людьми, які до церкви не мають жодного відношення. З цього приводу ми готуємо документи до суду”.

    Нині на Кіровоградщині є 115 храмів Православної церкви України і 295 – Української православної церкви (московського патріархату).

    Найсвіжіше

    Популярне