Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Серби продовжують дякувати Росії: держнагородою Сербії відзначили главу «МЗС» РПЦ Іларіона (Алфєєва)

    Серби продовжують дякувати Росії та РПЦ за надані кошти на реставрацію собору в Белграді і політичну підтримку.

    Так, 15 лютого 2022 року, у свято Стрітення Господнього, коли в Республіці Сербії відзначається День державності, президент країни Александар Вучич удостоїв орденом Сербського прапора (І ступеня) голову Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополита РПЦ Іларіона (Алфеєва).

    Як повідомляє mospat.ru цей орден, що є другим за значенням в єрархії державних нагород Республіки Сербії, присуджується за особливі заслуги у розвитку міжнародних відносин між Сербією та іншими країнами або міжнародними організаціями, а також видатний внесок у розвиток та зміцнення мирного співробітництва та дружніх стосунків з іншими державами.

    Сербія і Росія: гроші та похвали у відповідь

    Варто зазначити, що за російські гроші будується храм святого Сави у Белграді і який належить Сербській Православній Церкві, яка категорично проти визнання ПЦУ. У РПЦ зазначають, що особливу роль у оздобленні сербського храму зіграв Іларіон (Алфєєв). Своєю чергою сербський патріарх подякував РПЦ за надані кошти для Сербської Церкви і похвалив очільника РПЦвУ Онуфрія.

    Раніше, архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс коментуючи інтерв’ю сербського патріарха Порфирія, який говорив, що вірні Української Церкви не можуть мати автокефалію, заявив, що з людьми, зіпсованими російськими грошима, не може бути діалогу. Архімандрит також впевнений, якщо Сербська Церква прийме погляди Іринея Бачського, то стане на шлях до відлучення разом із РПЦ.

    Крім цього, знаково, що 18 листопада 2021 року патріарх Сербської Православної Церкви Порфирій освятив пам’ятник російському національному герою князю Алєксандру Нєвському у Белграді. Захід пройшов за участі духовенства Російської Православної Церкви. А вже 25 листопада 2021 року єрарх РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич) зустрівся із послом Сербії в Україні.

    Тісні зв’язки РПЦ і Сербської Церкви вигідні обом сторонам. Росіяни дають сербам кошти, а ті говорять про канонічність дій РПЦ і підтримують Онуфрія – главу Московського патріархату в Україні. По суті, тільки Сербська Церква приїхала на Амман, коли він був організований (не враховуючи Єрусалимського патріарха, який був формальним організатором).

    Нагадаємо, патріарх Сербської Церкви Порфирій назвав РПЦвУ невід’ємною частиною Московського патріархату. Він також висловив підтримку конференції РПЦвУ 11 листопада, яка була організована для осудження ПЦУ та Вселенського патріарха Варфоломія.

    Сербська Православна Церква не визнає ПЦУ і брала участь в Амманській неканонічній зустрічі. Зараз вона є одним із найбільших союзників Московської патріархії у її нападках на ПЦУ та Вселенський патріархат.

    Такі дії Сербії і Росії повністю вписуються в висновки деяких ЗМІ, що Сербія перетворилась на ретранслятора російської пропаганди в Європі.

    Exit mobile version