П’ятниця, 17 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит УПЦ (МП) Іонафан хоче потрапити в обмінний список російських полонених

    Митрополит “Тульчинський і Брацлавський” УПЦ (МП) Іонафан, якого вінницький суд визнав винним у запереченні збройної агресії РФ проти України та інших злочинах, хоче потрапити до рф через обмін полоненими.

    Про це повідомляє Главком, який досліджував матеріали судової справи.

    Митрополит Іонафан написав листа, в якому висловив готовність до обміну як військовополонений. Далі у процес включилася російська сторона. Держава-агресор не проти забрати до себе митрополита Іонафана, про що повідомив уповноважений орган України.

    7 серпня 2023 року суд засудив митрополита Іонафана до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його визнали винним за чотирма статтями Кримінального кодексу України, пов’язаними з розповсюдженням матеріалів, що закликають до насильницької зміни конституційного ладу, державного кордону України, та за заперечення збройної агресії РФ.

    Докази у справі: Митрополиту Іонафану інкримінували написання та поширення статті з ознаками розпалювання релігійної ворожнечі. Під час обшуків в єпархії були знайдені пропагандистські матеріали, що підтримують дії РФ.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України писав про те, що митрополит хоче визнання себе, як полоненого. Про це повідомляв журналіст Костас Онісенко.

    Як РПЦ та інші церкви реагували на вирок Іонафану?

    За цього архієрея вступався сам очільник РПЦ, патріарх Московський Кіріл (Гундяєв). У своєму зверненні Кіріл казав, що засудження Іонафана стало результатом його “закликів до духовної єдності Святої Русі, молитви за мир та відвертого засудження розколу”. До речі сам Гундяєв в кожній другій проповіді говорить про “святу Русь”, маючи на увазі «об’єднання» РФ, України і Білорусі в одну імперію.

    Гундяєв також наголошував, що він особисто знає митрополита Іонафана «за роки його навчання та праці у Ленінградській духовній академії», і «ще наприкінці 1980-х років його безуспішно намагалися залякати органи державної безпеки атеїстичної держави». Глава РПЦ вважає звинувачення, висунуті в адресу митрополита Тульчинського, «абсолютно неправдивими», а їхні докази – «сфальсифікованими».

    9 серпня на порталі Московського патріархату з’явилось звернення очільника РПЦ до Предстоятелів Помісних Православних Церков, низки релігійних діячів та представників міжнародних організацій з посланнями, в яких Гундяєв повідомив про “переслідування” митрополита Іонафана.

    Інший високопоставлений єрарх РПЦ, митрополит Іларіон (Алфеєв) просив Угорського прем’єр міністра Віктора Орбана “домогтися визволення маститого єрарха — якщо не з якихось інших міркувань, то хоча би із міркувань гуманітарного характеру”.

    Єрусалимський патріарх Феофіл зі свого боку запевнив, що молиться за Іонафана і за всіх, «хто піддається гонінням». Свою підтримку висловив і митрополит Онуфрій (Березовський), який благословив Іонафана подавати апеляцію.

    Як Тульчинська єпархія УПЦ коментувала інформацію про бажання Іонафана бути обміняним?

    “Спростування неправдивого повідомлення в грецькій газеті”. Із таким заголовком вийшла стаття на офіційному ресурсі Тульчинської єпархії УПЦ (МП), якою опікується засуджений за колабораціонізм Іонафан.

    У статті спочатку назвали брехнею слова журналіста Костаса Онісенко про визнання Іонафаном своєї вини і бажання бути обміняним на українських військовополонених. Але водночас підтвердили що Іонафан таки підписав документи на визнання його військовополоненим і обмін в майбутньому.

    “Згоду і підпис митрополита Іонафана на обмін було видобуто обманним шляхом групою працівників Вінницького СБУ, які, особисто відвідавши його, стверджували, що на такий обмін вже є благословення і навіть письмове клопотання Святішого Патріарха Кіріла, а також когось із найвищих чинів РФ, і що його ім’я вже внесено до списку архієреїв та духовенства для термінової депортації, що надалі не отримало жодного підтвердження. При цьому слідчі наполягали на повному мовчанні митрополита Іонафана про акцію обміну, щоб не перешкодити її виконанню. Не виключено, що подібний обманний трюк може мати місце і щодо інших підсудних архієреїв УПЦ”, – йдеться в заяві УПЦ (МП).

    Exit mobile version