Четвер, 10 Жовтня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ заявили, що держава і ЗМІ поводять кампанію з дискредитації Моспатріархату

    Представники Московського патріархату в Україні заявили, що начебто вже кілька років проводиться організована кампанія з дискримінації їх релігійної організаці та поширення наклепів, хоча представники Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП), запевняють, що жодного приводу до таких дій вони не давали.

    Таку думку розповів у інтерв’ю проросійському каналу 112ua.tv митрополит РПЦвУ Феодосій (Снігірьов). Він не розуміє, чому до організації, яка керується з Росії, так негативно ставляться в Україні.

    За словами служителя Моспатріархату в Україні, у кампанії «очорнення» задіяні не лише ЗМІ та радикальні угруповання, але й органи державної влади. При цьому випадки антиукраїнської діяльності РПЦвУ Феодосій чомусь не згадує.

    «Йде планомірна дискримінаційна та наклепницька кампанія проти Української православної церкви (РПЦвУ, – прим. ред.)», – розповів Феодосій, ігноруючи тисячі випадків антиукраїнської дільності МП в Україні, за які вона і здобула собі славу 5-ї колони Кремля.

    На думку Снігірьова під ударом зараз знаходяться Тернопільська, Львівська, Рівненська, Сарненська, Луцька, Вінницька та Могилів-Подільська єпархії РПЦ в Україні, де, за його словами, відбуваються «рейдерські захоплення» храмів з боку ПЦУ і за сприяння місцевої влади. «Рейдерськими захопленнями» у РПЦвУ традиційно називають всі без виключення переходи до ПЦУ, шляхом голосування більшості членів релігійної громади (парафіян).

    Як приклад «захоплень» Феодосій навів Вінницьку область, де реєстратори обласної державної адміністрації законно перереєстрували низку парафій РПЦвУ у ПЦУ після того, як на зборах низки релігійних громад були прийняті рішення про перехід до складу Української Церкви. У РПЦвУ не хочуть законним шляхом розв’язувати ці питання переходів і в кінці 2021 року влаштовували у Вінниці протест, на який прийшло близько 50 людей. У РПЦвУ обурені, що влада реагує на рішення судів, а не на їх протести.

    «Парафіяни разом з архієреями та духовенством Вінниччини масово виступають із протестами біля Вінницької ОДА. Але, на жаль, у більшості випадків сьогодні це глас волаючого в пустелі», – зазначив архієрей РПЦвУ Феодосій.

    Найсвіжіше

    Популярне