Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ повністю проросійські наративи – ветеран АТО про події в Ніжині

    Ветеран АТО з Чернігівщини Станіслав Прощенко розповів про сутички із Московським патріархатом у Ніжині. Тоді віряни РПЦвУ побили матір загиблого героя АТО. Також він розповів як відбувались переходи до ПЦУ і опір з боку нечисленних прихильників РПЦвУ.

    «У них же (активних прибічників РПЦвУ, – ред.) – повністю проросійські наративи. Навіть під час цієї церковної ходи в Ніжині вони проводили політичну агітацію! І це не проста людина – це релігійний діяч, батюшка заявляв на камеру: “Небесну сотню розстріляв сам Порошенко і його люди…” Вони кажуть: “Ваших хлопцев убивает Верховная Рада и те, которые там сидят, а не Путин. Путин не убивает!”», – розповів ветеран АТО Станіслав Проценко в інтерв’ю Новинарні.

    Він також розповів, як через кількох прихильників Моспатріархату в різних селах, страждає вся парафія, яка вирішила приєднатись до ПЦУ.

    «У нашому районі, в Бахмацькому, Борзнянському. Був на заборах села в Талалаївці, звідти мої батьки й діди. Підняв питання, і 70-80% присутніх підняли руки за перехід. Встановлення вивіски ПЦУ на храмі Різдва Пресвятої Богородиці в селі Припутні Прилуцького району Чернігівської області. Такі настрої в населення є в більшості сіл по області, з ким я спілкувався. Майже всі готові перейти. Але юридично поки що немає можливості. Хоча ПЦУ й томос уже отримала… Але буває, що все село стає заручником 5-12 чоловік, які тримають документи на релігійну громаду і на користування церквою, і вони їх не віддають. Наприклад, Парафіївка. Там із 230 чоловік 228 проголосувало за перехід. І ми два роки воювали, щоб перейти під ПЦУ і забрати ту церкву», – говорить ветеран.

    У Оленівці Борзнянського району відбувся перехід до ПЦУ і Московський патріархат – подали до суду. «Проте вони програли все на світі. Далі Парафіївка, Припутні. Два суди, апеляція. В Києві антирейдерська комісія. І вони все програли, просто без варіантів!», – говорить Станіслав Проценко і додає, що силою людей не змусиш бути в ПЦУ, тому все відбувається добровільно.

    «Зараз знову почали по Парафіївці подавати позови, але це вже просто приватні особи в цивільному порядку. Вони (МП, – ред.) просто завалюють суди макулатурою і “набивають” статистику позовів – на департамент культури, на державного реєстратора. Хоча й знають, що програють», – розповів Станіслав.

    Найсвіжіше

    Популярне