П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    Архієпископ УПЦ Сильвестр розповів, що потрібно вирішити, щоб об’єднатись із ПЦУ

    Архієпископ Сильвестр (Стойчев), ректор Київської духовної академії і семінарії УПЦ, у своїй доповіді на міжнародній конференції окреслив позицію УПЦ щодо можливого діалогу з Православною Церквою України (ПЦУ).

    Розмірковуючи над питанням автокефалії УПЦ, він каже, що “оскільки до 27 травня 2022 р. УПЦ визнавала себе самокерованою Церквою з правами широкої автономії у складі Московського патріархату, то перший сценарій, який інколи пропонують, — це офіційне звернення до московського патріарха з проханням про надання нашій Церкві автокефалії”. Водночас архієпископ вважає  такий сценарій неприйнятним, через відкриту агресію росії проти України.

    “Інший можливий сценарій — це аналогічне звернення до Константинопольського патріарха, – зазначає єрарх. – Однак, і тут є очевидні складнощі. У 2019 р. патріарх Варфоломій вже видав Томос про автокефалію ПЦУ. І тому з точки зору Константинопольського патріархату автокефальна Церква в Україні вже існує. Це — ПЦУ. Формально патріарх Варфоломій закликав єпископат і духовенство Української Православної Церкви приєднатися до ПЦУ”.

    Архієпископ Сильвестр зазначив, що хоча патріарх Варфоломій закликав УПЦ долучитись до ПЦУ, на його думку, існують певні перешкоди. “Ми маємо аргументовані сумніви щодо наявності в єпископату ПЦУ апостольської спадкоємності“, – сказав він.

    Крім того, єрарх зауважив: “За період з 2019 р. духовенство та віряни ПЦУ неодноразово проявляли відверту агресію проти громад нашої Церкви. І поки ці проблеми не будуть вирішені, ми не можемо вступати в євхаристичне спілкування з ПЦУ”.

    Єрарх УПЦ каже, що УПЦ має свою розвинуту внутрішню структуру і для повноцінного існування вони не потребують приєднання до будь-якої іншої Помісної Церкви. “Тому сценарій «приєднання» до будь-кого є для нас неприйнятним”, – вважає він.

    Водночас, архієпископ Сильвестр підкреслив необхідність налагодження комунікації з усіма Помісними Церквами: “Ми маємо активно доносити до відома Предстоятелів усіх Помісних Церков ті рішення, які були прийняті на Соборі у Феофанії і пояснювати справжній сенс цих рішень. Так ми зможемо підготувати надійний ґрунт для прийняття майбутніх рішень на всеправославному рівні”.

    Нагадаємо, богослов Кирило Говорун заявив, що реалістичним є структурне об’єднання УПЦ і ПЦУ внаслідок діалогу, а не вливання парафій.

    Найсвіжіше

    Популярне