Середа, 16 Жовтня, 2024
Бiльше

    Рада Європи закликає пріоритезувати відновлення культурної спадщини України

    Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи прийняв резолюцію щодо збереження культурної спадщини України. Документ підтримали 122 делегати, один проголосував проти.

    Резолюція наголошує на необхідності приділити особливу увагу відновленню культурної спадщини України на майбутній конференції з відбудови країни в Римі у 2025 році. Також підкреслюється важливість участі місцевих та регіональних органів влади у фіксації пошкоджень та поданні заяв до Реєстру збитків, передає Укрінформ.

    Згідно з документом, Росія повинна компенсувати шкоду, завдану історичній, культурній та релігійній спадщині України. Місцева влада має відіграти ключову роль у цьому процесі.

    Конгрес відзначає важливість місцевих та регіональних органів влади у забезпеченні стійкості державних інституцій та реагуванні на нагальні потреби. Резолюція також вказує на систематичний характер нападів на культурні об’єкти, що може розглядатися як спроба знищення історичної та культурної ідентичності України.

    Документ закликає європейські місцеві та регіональні органи влади посилити допомогу Україні у сфері збереження культурної спадщини, зокрема через оцінку збитків, документування, оцифрування та захист матеріальної й нематеріальної спадщини.

    «Конгрес підкреслює, що напади на культурні об’єкти та їхнє розграбування, схоже, відображають систематичну політику, спрямовану на стирання історичної та культурної ідентичності України, подібну до намірів геноциду»,- відзначається в резолюції.

    Нагадаємо, у 2020 році Рада Європи засудила перетворення Святої Софії на мечеть.

    Найсвіжіше

    Популярне