Вівторок, 15 Жовтня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Надання автокефалії Церкві України зберігає єдність у Православ’ї

    Вселенський Патріарх Варфоломій виступив з промовою на офіційному обіді, який було влаштовано на його честь Святою Архієпархією Австралії в Центрі Миру в Мельбурні у понеділок, 14 жовтня 2024 року.

    У своєму зверненні Патріарх підкреслив унікальні благословення, якими користуються люди Австралії, де політична та релігійна свобода є фундаментальними реаліями. Він похвалив країну за її відданість правам людини, безпеці та добробуту своїх громадян, представивши австралійське суспільство як зразкову модель свободи та прогресу.

    Попри цей оптимістичний опис, патріарх висловив глибокий смуток з приводу того, що глобальні конфлікти продовжують тривати, підкресливши, як націоналізм, культурні та релігійні відмінності, геополітичні інтереси та економічна жадібність продовжують підживлювати розділення у всьому світі. Він оплакав знелюднення, яке відбувається в цих конфліктах, зазначивши, що найбільш вразливі члени суспільства, особливо жінки та діти, несуть на собі основний тягар таких конфліктів.

    Звертаючись до представників інших Церков та релігійних груп, присутніх на заході, він закликав глобальне християнське співтовариство стояти в солідарності, піднімаючи свій голос проти воєн, насильства та несправедливості. Визнаючи, що вплив релігійних лідерів може бути зменшений внутрішніми поділами в християнстві і навіть у православній Церкві, патріарх підкреслив важливість єдності, відгукуючись на заповідь Христа про любов та єдність серед вірних.

    Він також підкреслив необхідність діалогу як єдиного шляху до примирення та миру, визнаючи провідну роль Вселенського Патріархату у сприянні міжхристиянському та міжрелігійному діалогу. Патріарх вказав на надання автокефалії Православній Церкві України як на вирішальний крок для збереження єдності в Православ’ї.

    У своїх заключних словах Патріарх Варфоломій висловив свою вдячність та захоплення досягненнями Святої Архієпархії Австралії. Він наділив своїм благословенням Архієпископа Макарія за його невтомну працю і заохотив вірних продовжувати підтримувати і залишатися вірними Матері-Церкві Константинополя.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх отримав зворушливий подарунок від української громади Сіднея.

    Найсвіжіше

    Популярне