Вівторок, 15 Жовтня, 2024
Бiльше

    Археологи найстаріший храм на території Вірменії

    Міжнародна група археологів виявила у Вірменії унікальну ранньохристиянську церкву IV століття. Восьмикутна споруда з хрестоподібними прибудовами була виявлена за допомогою геофізичних методів. Розкішне оздоблення мармуром, імпортованим з Середземномор’я, свідчить про високий статус церкви та її зв’язки з іншими регіонами. Це відкриття відкриває нові горизонти для дослідження ранньохристиянської архітектури та історії Вірменії.

    Археологи виявили залишки раніше невідомої ранньохристиянської церкви в стародавньому місті Артаксати, розташованому поблизу сучасного Арташата, Вірменія, пише Arkeonews.

    Професор Ліхтенбергер назвав знайдену церкву “сенсаційним свідченням раннього християнства у Вірменії”.

    Радіовуглецевий аналіз дерев’яних конструкцій підтверджує дату будівництва – середина IV століття. Восьмикутна будівля, діаметром близько 30 метрів, має просту підлогу з теракотовою плиткою.

    Фрагменти мармуру свідчать про те, що церква була оздоблена матеріалами, імпортованими з Середземноморського регіону. Розкопки, розпочаті у вересні, мають на меті з’ясувати більше деталей про церкву, зокрема про її присвяту.

    Нагадаємо, територію заповідника “Херсонес Таврійський” передадуть монастирю так званої РПЦ. Також на місці демонтованої каплички-МАФу в Києві планують провести археологічні розкопки.

    Найсвіжіше

    Популярне