Понеділок, 14 Жовтня, 2024
Бiльше

    Протоієрей УПЦ: “Час скинути маски і визначитися з позицією”

    Представники духовенства Української Православної Церкви все гучніше висловлюються про необхідність знайти вихід з глибокої кризи, спричиненої російським вторгненням в Україну.

    Про це йдеться в матеріалі на сайті Софійського Братсва під назвою “Настав час кожному відповідати за власний вибір і власну позицію”.

    Протоієрей Олександр Федчук з Волинської духовної семінарії УПЦ рішуче закликає духовенство, яке свідомо обстоює єдність з Російською Православною Церквою, оформити свої відносини з Московським патріархатом належним чином.

    “Час остаточно скинути маску і відверто заявити про свою позицію, не ховаючись за тими, хто сьогодні бореться за повну самостійність Української Церкви за умов російської агресії проти України”, – наголошує отець Олександр.

    “Мені складно уявити, щоб у 2024 році, маючи за плечима досвід всього того лиха, яке Росія, з благословення її церкви, принесла Україні, ми досі не були готові наполягти на тезах, які ще в 1991 році обґрунтовували українські архієреї чи в 1992 році – волинські священники та миряни. Але я цілком погоджуюся з тим, що є такі люди, для яких духовна та адміністративна єдність із РПЦ – понад усе. Що ж, це їх свідомий вибір, однак особисто мені сльози згорьованої дружини, матері чи дитини вбитого росіянами українського солдата значно важливіші за душевний комфорт цих людей. Як важливий і відчай тих, на кому поставили несправедливе клеймо запроданців через цих поборників «триєдиної Русі».

    Якщо в Україні є бажаючі залишатися в єдності з РПЦ і вони готові відстоювати це – нехай такі люди нарешті оформлять свої взаємини з Москвою відповідним чином та не прикриваються тими, кому дорога Україна.

    Тому вважаю, що настав час кожному відповідати за власний вибір і власну позицію. В разі, якщо в Україні є бажаючі залишатися в єдності з РПЦ і вони готові відстоювати це – нехай такі люди нарешті оформлять свої взаємини з Москвою відповідним чином та не прикриваються тими, кому дорога Україна і хто хоче відчувати себе в ній вільним громадянином, який має повне право ходити в рідний храм без несправедливих образ і звинувачень на свою адресу. Всі такі члени Церкви давно дозріли до повної самостійності УПЦ, історичні передумови якої стократ помножуються діями Росії та поведінкою РПЦ.- говорить отець Олександр

    Він застерігає, що мовчання призведе до подальшого падіння авторитету УПЦ, і вимагає від прихильників московського курсу сміливості відкрито відстоювати свої переконання.

    Найсвіжіше

    Популярне