Субота, 12 Жовтня, 2024
Бiльше

    Від відеозвернень до братства: Історія ініціатив за єдність Церков від о. Олександра Сорокіна

    Священник Олександр Сорокін з УПЦ, коментуючи питання діалогу та можливості єдності між УПЦ і ПЦУ, зазначив, що рух до єднання на низовому рівні бере свій початок ще з березня 2022 року, коли священники УПЦ почали відкрито виступати проти позиції Московського патріархату. За словами Сорокіна, перший поштовх цьому процесу дав священник з Бориспільської єпархії отець Анатолій Слинько, який пізніше приєднався до ПЦУ:

    “Ще у березні 2022 року була інша ініціатива священників УПЦ, яку запропонував отець Анатолій Слинько із Бориспільської єпархії УПЦ… Ця ініціатива полягала в тому, щоб отці з УПЦ записали та опублікували у себе в соцмережах відеозвернення до митрополита Онуфрія із закликом засудити дії патріарха Кіріла, зі згоди та благословіння якого розгорталась повномасштабна військова агресія росії проти України.”

    Сорокін розповів, як у важких умовах під обстрілами записував своє відеозвернення, вимагаючи розриву зв’язків УПЦ з РПЦ: “Я пам’ятаю, як під обстрілами у себе вдома в котельні я записував це відео… вимагаю, щоб УПЦ розірвало всі зв’язки з РПЦ. За це мені, звичайно, “прилетіло” на парафії, де я служив.”

    Пізніше, вже інша ініціатива, започаткована отцем Андрієм Пінчуком, набула широкої підтримки серед духовенства. Вона передбачала підписання звернення до Пентархії з вимогою засудити патріарха Кіріла. Священник Сорокін зазначив, що підписанти не прогаяли жодного звернення і намагалися з “низів” вплинути на релігійну ситуацію.

    Також він наголосив, що згодом почалися перші зустрічі у Софії Київській, після яких виникла ідея створити братство, яке б благородно впливало на об’єднання українського православ’я:

    “Ми зрозуміли, що ми маємо вирости в щось більше: в братство, яке зможе і мусить благородно впливати на релігійну ситуацію в Україні – саме на православних єрархів, спонукаючи до об’єднання православних українців.”

    Читайте повне інтерв’ю священників Віталія Кузьміча (ПЦУ) та Олександра Сорокіна (УПЦ) на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне