П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
Бiльше

    Священник УПЦ про діалог із ПЦУ: Багато залежить від переговорів із Константинополем

    Протоєрей УПЦ Ігор Ковровський прокоментував питання можливого діалогу між Православною Церквою України (ПЦУ) та Українською Православною Церквою (УПЦ), звертаючи увагу на важливість переговорів з Вселенським патріархатом і можливість поступового розв’язання конфліктних питань.

    “Багато що залежить від перспектив переговорного процесу з Константинополем. За умови, що такий буде тривати. На жаль, інших переговорних рамок зараз не спостерігається. І нещодавнє Звернення митрополита Епіфанія до митрополита Онуфрія із закликом до діалогу про єднання традиційно (sic!) залишилось проігнорованим,” — зазначив Ковровський у інтерв’ю для Релігія в Україні.

    Він також нагадав, що УПЦ поставила три умови для початку переговорів з ПЦУ: “За визначенням Собору у Феофанії для початку переговорного процесу ПЦУ повинно виконати три умови: припинити силові захоплення храмів та примусові переводи парафій; усвідомити, що їхній канонічний статус ПЦУ є неавтокефальним і значно поступається статусу УПЦ; вирішити питання канонічності ієрархії ПЦУ, тобто відновити апостольську спадкоємність єпископів.”

    Протоєрей звернув увагу на можливість створення комісій з обох сторін для діалогу, підкресливши, що це був би перший крок до виконання однієї з умов. “На мою думку, саме створення груп чи комісій з кожного боку уже було б сигналом для виконання першої умови. І мораторій на переходи громад та переведення чи захоплення (на переконання УПЦ) храмів міг би стати першим спільним рішенням за результатами зустрічі таких комісій.”

    Ковровський висловив критичне ставлення до другої умови, назвавши її абсурдною: “Друга вимога, на мою думку, взагалі межує з абсурдністю: що означає «усвідомити», і в якому форматі повинно проходити це усвідомлення? На рівні власного сумління чи публічного каяття?”

    Протоєрей Ігор Ковровський закликав до діалогу і взаємних кроків: “Хочу сподіватись, що переможе здоровий глузд і християнська любов. Ось нещодавно в одному з численних своїх інтерв’ю речник ПЦУ зазначав, що вони готові сьогодні, завтра, післязавтра сідати за стіл і говорити відкрито. Тому, зробіть крок: сформуйте комісію і направте до Феофанії.”

    Нагадаємо, протоієрей УПЦ Ігор Ковровський зазначив, що єдність Церкви повинна вирішуватися “зверху”.

    Найсвіжіше

    Популярне