П’ятниця, 27 Вересня, 2024
Бiльше

    Розкол у проросійському православному середовищі: Z-блогер звинувачує РПЦ у “зраді”

    В інформаційному просторі Росії стався примітний інцидент, який свідчить про наростання внутрішніх протиріч серед прихильників так званого “русского міра”. Відомий у вузьких кругах і читачам Духовного Фронту України Z-православний блогер Александр Вознєсєнскій оголосив про закриття свого Telegram-каналу “Релігія і політика”, звинувативши керівництво Російської православної церкви (РПЦ) і УПЦ (МП) у “зраді віруючих”.

    Про це повідомляє портал Християни проти війни.

    Вознесенський, який з 2014 року активно просував конспірологічні теорії про нібито “окатоличення” України та створення “єдиної церкви з уніатами”, розчарувався у своїх колишніх кумирах. Він стверджує, що керівництво РПЦ віддало перевагу “договорнякам” замість захисту інтересів “простих людей”.

    Особливу увагу привертає звинувачення блогера в тому, що церковна єрархія прикриває “явних ворогів Церкви і Русі”. Це може свідчити про наростання радикальних настроїв серед частини православних віруючих у Росії, які вважають дії РПЦ недостатньо агресивними щодо України.

    Варто зазначити, що риторика Вознесенського про “відділення УПЦ від РПЦ” та “окатоличення” України є типовим прикладом російської пропаганди, яка намагається представити релігійну ситуацію в Україні викривлено та маніпулятивно.

    Рішення блогера “піти з інформаційного поля до зміни керівництва структури” є симптомом ширшого розчарування серед проросійських пропагандистів, які стикаються з реальністю, що не відповідає їхнім фантазіям про “русский мир”. Вознесенский до слова був фанатично захоплений діяльністю митрополита Леоніда (Клінського), який виконував обов’язки “Екзарха РПЦ” в Африці, але був відправлений “на спокій”.

    Цей випадок демонструє, що навіть серед найбільш затятих прихильників агресивної політики Росії з’являються тріщини та сумніви, ворожнеча. Водночас, замість переосмислення своїх поглядів, такі особи як Вознесенський шукають “зрадників” серед своїх же однодумців, що може призвести до подальшої радикалізації частини російського суспільства.

    Нагадаємо, архімандрит РПЦ закликав перебити всіх безбожників “на цій війні”.

    Найсвіжіше

    Популярне