Субота, 14 Вересня, 2024
Бiльше

    Інсайд: погляд Вселенського Патріархату на питання єдності Українського Православʼя

    У день церковного новоліття, який Православною Церквою встановлено на 1 вересня, редакція Духовного Фронту України публікує текст неофіційного перекладу українською мовою листа датованого 26.07.2023 роком від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія до Блаженнійшого Митрополита Київського Епіфанія.

    Цей лист було доставлено адресатам напередодні Помісного Собору ПЦУ, який відбувався 27.07.2023 року, де, окрім іншого, було ухвалено Статут (положення) про управління ПЦУ. Зокрема, у тексті листа є кілька речень, які більш ніж однозначно демонструють ставлення Вселенського Патріархату до питання розділеного Українського Православʼя:

    «… Ми хотіли б по-братерськи заохотити вас уникати включення до цього Положення (мається на увазі Статут (Положення) про управління Православної Церкви України – ред.) статей, що створюють враження, ніби Православна Церква України прагне збереження існуючого розділу серед православних церковних груп у вашій країні, особливо якщо це Положення має явні посилання, поіменно, на голів цих груп. З досвіду нашого 32-річного скромного патріархального служіння, ми можемо запевнити вас, дорогий брате, що подібні практики лише продовжуватимуть поточний статус-кво ваших відносин з цими групами, а не просуватимуть довгоочікувану та бажану мету становлення єдиної соборної православної церкви України під вашим поважним омофором.»

    Навіть більше, Його Всесвятість подібними, а можливо і саме такими тезами, звертався до учасників Помісного Собору ПЦУ. Проте, настільки відомо нашій редакції безпосередньо від учасників Собору, нічого такого чи подібного від Патріарха Варфоломія на Соборі ПЦУ не було зачитано.

    Чому саме зараз редакція вирішила опублікувати цю інформацію? 

    Відповідаємо: щоб остаточно розвінчати розповсюдження недостовірної і маніпулятивної інформації, від юрисдикційно упереджених осіб, про посередницьку місію Вселенського Патріархату у питанні єдності українського православʼя!

    Неофіційний переклад повного тексту листа:

    «Ваше Блаженство Епіфаній, митрополит Київський та всієї України, наш дорогий улюблений і дорогоцінний брат і співслужитель нашого скромності в Бозі Христі, ми вітаємо ваше поважне блаженство в Господі з великою радістю.

    У відповідь на ваш вітальний лист від 8 червня з нагоди дня тезоіменитства нашої скромності ми від усього серця дякуємо Вам за добрі побажання, які ви направили нам від імені наших багатостраждальних дітей в Україні, значно [духовно] посилюючи нас в нашому скромному служінні. Для нас стало великим джерелом радості, що вашим представником на святі нашого небесного покровителя, святого апостола Варфоломія, став дорогий друг Матері Церкви Константинополя, Його Високопреосвященство митрополит Білоцерківський Євстратій, який особисто доставив нам Вашого листа.
    У цьому листі ви також повідомляєте нас про свій намір кодифікувати в одному документі різні положення та акти на виконання положень Статуту Православної Церкви України. Ми цінуємо роз’яснення, надані у вашому листі стосовно цього питання, і висловлюємо своє велике задоволення від вашої однозначної заяви про те, що Томос про автокефалію та Статут вашої церкви ніяким чином не порушуються окремими положеннями цього документа, які будуть прийняті під час майбутнього Собору. Ми також раді прочитати в преамбулі, що ці норми відповідають Томосу та Статуту. У цьому ж дусі та для уникнення будь-яких можливих неоднозначностей у тлумаченні ми вважатимемо корисним включити в цей документ остаточну версію статті, де буде чітко зазначено, що “статті цих Положень інтерпретуватимуться у світлі Томоса про автокефалію та Статуту Православної церкви України, а у разі розбіжностей норми цих двох документів матимуть вищу силу”.

    У зв’язку з цим, ми хотіли б по-братерськи заохотити вас уникати включення до цього Положення (тут і надалі мається на увазі Статут (Положення) про управління Православної Церкви України – ред.) статей, що створюють враження, ніби Православна церква України прагне збереження існуючого розділу серед православних церковних груп у вашій країні, особливо якщо це Положення має явні посилання, поіменно, на голів цих груп. З досвіду нашого 32-річного скромного патріархального служіння, ми можемо запевнити вас, дорогий брате, що подібні практики лише продовжуватимуть поточний статус-кво ваших відносин з цими групами, а не просуватимуть довгоочікувану та бажану мету становлення єдиної соборної православної церкви України під вашим поважним омофором.

    Беручи ці думки до уваги, ми вкотре щиро дякуємо Вашому Блаженству за ваші постійні прояви любові та поваги, як у словах, так і в справах, до вашої Церкви Матері та нашої скромності. Ми також використовуємо цю можливість, щоб побажати вам великого успіху на вашому майбутньому Соборі, з продуманими обговореннями та повчальними результатами, які ще більше сприятимуть зростанню та стабільності Православної церкви України, не в ізоляції, а завжди в спілкуванні з іншими місцевими православними Церквами і, зокрема, з Святою Великою Церквою Матір’ю.

    На завершення ми по-братськи вітаємо вас із святом, що наближається, святого князя Володимира, якому ми палко молимося, щоб він заступився перед Христом Богом, князем миру, за швидке припинення війни довгоочікуваною перемогою благочестивого і сміливого українського народу.

    Вселенський Патріархат, 26 липня 2023 року
    Варфоломій
    Дорогий брат Вашого Блаженства в Христі,
    Архієпископ Константинополя і Нового Риму і Вселенський Патріарх
    Його Блаженству Епіфанію
    Митрополиту Київському і всієї України
    в Києві»

    Найсвіжіше

    Популярне