Неділя, 15 Вересня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл знову просуває неоімперську ідею “Святої Русі” і дякує УПЦ (МП) за вірність

    У своїй останній промові патріарх Московський Кіріл знову продемонстрував неприховане зневажання до суверенітету України та інших пострадянських держав, назвавши їх столиці «духовними центрами єдиної Святої Русі». Його висловлювання вкотре підтверджують, що РПЦ продовжує діяти як інструмент ідеологічного впливу Кремля, сприяючи утвердженню злочинній неоімперській ідеї «русского мира».

    Патріарх Кіріл наголосив, що для РПЦ не існує політичних кордонів, заявивши, що «Київ, Мінськ та інші столиці республік — це важливі духовні центри єдиної Святої Русі». Таким чином, він фактично ставить під сумнів суверенітет цих держав, нав’язуючи їм концепцію духовної єдності, яка давно використовується Росією як привід для політичної та військової агресії.

    Не менш тривожним є твердження Кіріла, що події в Україні, включаючи спротив російській агресії, є «смутою», організованою зовнішніми силами, ворожими Росії. Це пряма спроба дискредитувати український народ та його прагнення до незалежності, перекладаючи відповідальність за війну на «зовнішні сили», а не на російську агресію, яка розпочалась окупацією Криму та утворенням так званих псевдореспублік.

    Патріарх Московський також висловив свою подяку Путіну, заявивши, що саме завдяки його зусиллям Росія «розвивається» попри санкції та обмеження.

    Також Кіріл подякував всім хто зберігає “єдність” з Російською Церквою, попри “тяжкі обставини”, тобто УПЦ (МП): “Хотів би висловити подяку нашому єпископату та духовенству у всіх країнах, що утворилися на території історичної Росії, за збереження канонічної єдності за всіх тяжких обставин”. Гундяєв, пообіцяв “перемогу” всім, хто зберігає з Моспатріархатом єдність.

    Ця промова є черговим доказом того, що РПЦ продовжує служити інструментом російської державної пропаганди, заперечуючи права та незалежність інших народів, особливо України.

    Серед іншого Кіріл заявив, що “супротивники збереження духовної єдності Святої Русі бачать у Російській Церкві основного ворога” і що РПЦ дає можливість українцям бути “громадянами єдиної Святої Русі”. Ймовірно він має на увазі закон про заборону РПЦ в Україні, який підписав президент Зеленський.

    УПЦ (МП) поки ніяк не відреагувала на такі заяви очільника РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне