П’ятниця, 13 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит Стефан: ЕПЦ МП не має права на назву ‘Естонська православна церква”

    Митрополит ЕАПЦ Стефан вважає, що Естонська православна церква Московського патріархату (ЕПЦ МП) не може змінити назву на «Естонську православну церкву», оскільки це найменування належить Естонській апостольській православній церкві, що підпорядковується Вселенському патріархату.

    Про це повідомляє естонське видання ERR.

    «Естонська апостольська православна церква отримала томос, що є підставою для її діяльності, від Константинопольського патріархату в 1923 році. У 1945 році Московський патріархат розпустив Естонську православну церкву і почав канонічно незаконну діяльність в Естонії. У 1993 році ЕАПЦ відновила свою діяльність на території Естонської Республіки, і в 1996 році Константинопольський патріарх Варфоломій відновив томос 1923 року», – наголосив митрополит Стефан у письмовому коментарі ERR.

    Стефан нагадав, що коли в 1590 році Константинопольський патріарх Єремія II дарував Московській церкві автокефалію, одночасно планувалось надати Московській церкві юрисдикцію і над країнами Балтії, але Москва відмовилася від цього на тій підставі, що в країнах Балтії немає російських православних.

    «Цар Петро I в 1710 році просив у Константинополя права поширити юрисдикцію Російської православної церкви на Естляндію та Ліфляндію, але тодішній патріарх Афанасій V відмовив у цьому, оскільки країни Балтії канонічно та історично перебували під юрисдикцією Константинополя», – продовжив митрополит Стефан

    «У 1978 році з тим же проханням звернувся тодішній патріарх Московський Алексій II, але тодішній Вселенський патріарх Димитрій I знову відмовив, підкресливши, що естонські православні по всьому світу належать до юрисдикції Константинопольського патріархату. Константинопольський патріарх все ж погодився, що не може надати духовну підтримку православним віруючим в окупованій Естонії, але не більше», – пояснив митрополит ЕАПЦ.

    Стефан зазначив, що звернувся до Естонської православної церкви Московського патріархату з братньою пропозицією відновити канонічну легітимність і вирішити ситуацію шляхом заснування російського вікаріатства в Естонській апостольській православній церкві.

    «На сьогоднішній день Естонська апостольська православна церква не отримала відповіді від Естонської православної церкви Московського патріархату», – заявив митрополит.

    Найсвіжіше

    Популярне