Середа, 23 Жовтня, 2024
Бiльше

    У 2023 році митрополит Епіфаній просив Константинополь відкласти візит делегації до України через загрозу ядерного тероризму

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням утриматися від відправлення офіційної синодальної комісії Вселенського патріархату з питання єдності українського православʼя.

    Про це стало відомо з листа Предстоятеля ПЦУ до Константинопольського патріархату від 1 липня 2023 року, повідомляє Духовний Фронт України.

    У своєму зверненні митрополит Епіфаній висловив вдячність за підтримку та бажання Патріарха Варфоломія допомогти Православній Церкві України в складних умовах війни. Однак він зазначив, що ПЦУ не отримала жодної інформації щодо запланованого часу візиту та бажаної програми делегації.

    “…нам не повідомили запланований час візиту та бажану програму, щоб ми могли краще підготуватися, обговоривши з ними деталі”, – йдеться в листі предстоятеля ПЦУ до патріарха Варфоломія.

    Головною причиною прохання відкласти візит стала складна безпекова ситуація в Україні. Митрополит Епіфаній повідомив про наявність достовірної інформації щодо можливої терористичної атаки з боку Росії на захоплену Запорізьку АЕС. Наслідки такого акту, за його словами, можуть бути порівнянні з Чорнобильською катастрофою, а зона радіоактивного забруднення може досягти навіть Києва.

    Предстоятель ПЦУ висловив відданість канонічним обов’язкам перед Матір’ю Церквою.

    “Ми переконані, Ваша Всесвятість, що не лише словами, але насамперед своїми справами ми послідовно демонстрували свою відданість нашим канонічним обов’язкам перед Великою Церквою Христовою в Константинополі, нашою люблячою Матір’ю”, – йдеться у листі.

    Митрополит Епіфаній подякував за підтримку і відновлення канонічного порядку в Україні.

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що неприїзд комісії в той період відбувся через саботаж цього питання групою конфесійно упереджених чиновників. Зазначено також, що радикальні частини всіх православних юрисдикцій в Україні прямо і свідомо протидіють будь-якому діалогу. Водночас президент України підтримує ідею залучення Вселенського патріархату до питання примирення і єдності українського православʼя.

    Найсвіжіше

    Популярне