П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) відновила незаконне будівництво у Почаївській Лаврі відразу після перевірки

    Монастир УПЦ (МП) у Свято-Успенській Почаївській лаврі відновив несанкціоноване будівництво одразу після завершення перевірки комісією Міністерства культури та інформаційної політики.

    Про це повідомив Василь Ільчишин, директор Кременецько-Почаївського заповідника та член комісії, в інтерв’ю Укрінформу.

    «Як тільки комісія завершила перевірку, вони знову затіяли будівництво – і не лише в охоронній зоні, а в самій пам’ятці. Вони самовільно втрутилися в конструкцію пам’ятки, між Успенським собором і келіями. Знищили близько 300 квадратних метрів історичної площі. Почали будувати ангар між келіями та Успенським собором з боку печерних храмів… зруйнували археологічний культурний шар. Втрутилися і в археологію, і в архітектуру, в мури, врізалися в стіну келій, пошкодили її», – сказав Ільчишин.

    Такі дії порушують умови договору та законодавство про охорону пам’яток, оскільки завдають шкоди об’єкту культурної спадщини національного значення. У відповідь на це було викликано поліцію, складено акт та направлено матеріали до Міністерства культури.

    «Ми викликали поліцію, склали акт. Матеріали направили на Міністерство культури для реакції. 10 липня ми зупиняли будівництво», – зазначив Ільчишин

    Більш детально про перспективу передачі приміщень Свято-Успенської Почаївської лаври, якою зараз користується Моспатріархат, державі за аналогом, як це було зроблено з Києво-Печерською лаврою, читайте у публікації за посиланням.

    Раніше Міністерство культури ініціювало розірвання договору з УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне