Середа, 18 Вересня, 2024
Бiльше

    Естонія рішуче прямує до відокремлення місцевої Православної Церкви від Москви

    30 липня відбулася знакова зустріч між представником Міністерства внутрішніх справ Естонії Райво Кюйтом та духовенством Естонської Православної Церкви Московського Патріархату (ЕПЦ МП). Головною метою переговорів стало обговорення конкретних кроків щодо повного відокремлення ЕПЦ МП від впливу Московського Патріархату.

    За інформацією ERR, Райво Кюйт чітко окреслив позицію естонської держави: необхідне повне канонічне та юридичне відділення ЕПЦ МП від Московського Патріархату. Це рішення продиктоване державним обов’язком захисту громадян Естонії від впливу ворожого режиму.

    Важливо відзначити, що процес відокремлення планується проводити у дусі співпраці. Кюйт запевнив, що держава не має наміру закривати церкви ЕПЦ МП, включаючи Пюхтицький монастир, чи перешкоджати діяльності парафій. “Свобода віросповідання гарантована, і Богослужіння триватимуть”, – наголосив представник МВС.

    ЕПЦ МП запропонувала двоетапний план відокремлення:

    1. Зміна чинного статуту церкви.
    2. Початок консультацій з Естонською Апостольською Православною Церквою (ЕАПЦ) щодо можливого об’єднання всіх православних Естонії під єдиною церковною структурою.

    На першому етапі пропонується внести зміни до статуту, вилучивши посилання на чинний статут РПЦ і залишивши лише згадку про Томос 1993 року. Також повідомлено про звернення Синоду ЕПЦ МП до Патріарха Московського щодо скасування ставропігійського статусу собору Олександра Невського в Таллінні.

    Окремо обговорювалося питання Пюхтицького монастиря, який має особливий ставропігійський статус. МВС висловило готовність розглянути це питання окремо, враховуючи специфіку монастиря.

    За підсумками зустрічі досягнуто домовленості, що до кінця серпня ЕПЦ МП надасть МВС конкретні пропозиції щодо змін у статуті, а також повідомить про дату зустрічі з представниками ЕАПЦ.

    Варто нагадати, що ці події відбуваються на тлі ширшого контексту. 6 травня 2024 року Парламент Естонії ухвалив заяву, що засуджує Московський Патріархат за підтримку війни в Україні і закликає ЕПЦ МП розірвати зв’язки з Москвою. Згодом перша православна парафія в Естонії проголосувала за вихід з-під юрисдикції РПЦ, а влада Таллінна заборонила здавати в оренду церкві Московського Патріархату офісні приміщення в історичному центрі міста.

    Ці кроки демонструють рішучість Естонії у захисті своїх національних інтересів та прагнення до створення незалежної від зовнішнього впливу православної церкви на своїй території.

    Найсвіжіше

    Популярне