Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Україна звертається до ООН через руйнування Росією Херсонеса Таврійського

    Дмитро Лубінець, омбудсмен України, закликав ООН відреагувати на знищення Росією української культурної спадщини, зокрема Херсонеса Таврійського. Херсонес Таврійський, унікальна історико-археологічна пам’ятка Криму, входить до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

    Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

    Як зазначає Лубінець, Росія почала масштабне нищення української культурної спадщини ще у 2014 році, але світова спільнота довго не реагувала на це.

    Тепер окупанти провели незаконні будівельні роботи на руїнах Херсонесу, створивши так званий “історично-археологічний парк”, закрили оглядовими майданчиками археологічні залишки, перенесли та відбудували деякі розкопані об’єкти в інших місцях, звели амфітеатр на місці стародавньої цитаделі.

    Омбудсмен звертає увагу, що багато археологічних знахідок було вивезено до російських музеїв.

    Лубінець наголосив, що Росія має понести відповідальність за руйнування культурної спадщини відповідно до міжнародного права та повернути всі викрадені артефакти з музеїв на тимчасово окупованих територіях. Він закликав зобов’язати країну-агресора повернути всі викрадені артефакти з тимчасово окупованих територій України.

    Нагадаємо, у Криму росіяни повністю знищили античний Херсонес і звели на його місці новобуд.

    Найсвіжіше

    Популярне