Четвер, 17 Жовтня, 2024
Бiльше

    Заборони московського патріархату в Україні не мають сили, – протоієрей ПЦУ

    В ПЦУ надали роз’яснення щодо статусу “заборон”, які накладає московський патріархат на священників, що приєднуються до ПЦУ. Коментар з цього приводу дав протоієрей Віталій Собко, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії ПЦУ та її прессекретар.

    Про це пише сайт єпархії. 

    Приводом для роз’яснень стало нещодавнє рішення архієрея московського патріархату про заборону у священнослужінні протоієрея Стефана Іваничка, настоятеля храму Всіх Святих, який разом зі своєю громадою приєднався до ПЦУ.

    Отець Віталій Собко чітко заявив, що такі заборони не мають жодної канонічної сили. “Це просто папірець”, – підкреслив він, наголошуючи, що немає потреби якось спеціально реагувати на подібні дії московського патріархату.

    Прессекретар єпархії пояснив позицію ПЦУ, спираючись на кілька ключових аргументів:

    1. Після отримання Томосу про автокефалію ПЦУ є єдиною канонічною Православною Церквою на території України.
    2. З точки зору канонічного права, юрисдикція московського патріархату не поширюється на територію України, що робить дії його ієрархів незаконними.
    3. У контексті Вселенського Православ’я внутрішні рішення однієї автокефальної Церкви не мають юридичної сили в межах іншої.

    Отець Віталій також нагадав про історичний аспект: “Для України Церквою-матір’ю є Константинопольський Патріархат, а не московський. Тож коли священник виходить із московського патріархату і долучається до ПЦУ, він повертається в лоно рідної Церкви”.

    Найсвіжіше

    Популярне