Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Рушійна сила – самі люди: митрополит ПЦУ про переходи громад на Полтавщині

    Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір, відвідуючи кременчуцький храм Серафима Саровського, розповів журналістам про те, як єпархія ПЦУ поповнюється новими приходами і чи вистачає у храмах священнослужителів.

    Він каже, що процес переходу громад від УПЦ до ПЦУ йде дуже повільно, бо перешкоджає цьому процесу керівництво церкви Московського патріархату, яке стримує священників, а ті, в свою чергу, людей, пише Кременчуцька газета.

    «Рушійною силою цих процесів є самі люди. Вони хочуть переходити, звертаються постійно до нас з сіл, з містечок. Нещодавно був перехід такого містечка як Шишаки», – каже владика Федір.

    При цьому він зазначає, що переходи церковних громад від УПЦ до ПЦУ відбуваються не без конфліктних ситуацій.

    «Скажу так, що це не я один помітив, а помітили ще мої коллеги: як тільки нестабільною стала ситуація на нашому фронті, на війні, призупинився процес переходів. Тому що священники Московського патріархату, хоч вони відрікаються від того, що вони нібито вже не з Москвою, але вони знають, що якщо, не дай Боже, приходять окупанти, то єдина конфесія, яка лишається на окупованих територіях – це так звана Українська православна церква Московського патріархату. І тому це теж такий стримуючий фактор»,- прокоментував владика.

    Він також зазначає, що в ПЦУ не вистачає священників.

    «Те, що не вистачає у нас священнослужителів – це правда, це не секрет. Ви знаєте, що українська церква була в меншості, не давали нам ні земельних ділянок, постійно притісняли. Це видно навіть по Кременчуку. Співвідношення священників московських і українськи тут – це сім священників українських проти близько 40 московських… Нам сьогодні на фронт треба капелани, нам сьогодні треба священники. Але ми це питання вирішуємо. У нас є навчальні заклади, ми висвячуємо з парафіян, віруючих людей священників і закриваємо ці потреби. Сьогодні, наприклад, в Полтавській єпархії близько 15 дияконів. Це люди, які готуються стати священниками і закрити ці всі парафії»,- зазначив митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір.

    Найсвіжіше

    Популярне