Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Провокації РПЦ проти Вселенського патріархату: спроба перекласти відповідальність за “гоніння” УПЦ (МП)

    Служба комунікації ОВЦС РПЦ повідомила про четверте засідання Робочої групи по взаємодії Російської Православної Церкви (РПЦ) та Управління у справах релігій Турецької Республіки, яке відбулося 4 липня 2024 року в Стамбулі. Основною темою зустрічі були питання зміцнення та захисту традиційної сім’ї, а також впливу осквернення релігійних святинь зі згоди громадськості. Однак за фасадом «благих намірів» ховається добре спланована інформаційна кампанія, спрямована на дискредитацію України та Вселенського патріархату.

    Духовний Фронт України пояснює, що саме відбулось.

    Виступ єрарха РПЦ, митрополита Волоколамського Антонія (Севрюка) та протоєрея Ігоря Якимчука, які підняли питання релігійної ситуації в Україні та «порушення прав» вірян УПЦ (в єдності з МП), є відвертою маніпуляцією і спробою перекласти відповідальність на Вселенського патріарха Варфоломія за розкол православ’я в Україні і конфлікти на цьому грунті.

    Хоч прямо про патріарха представники РПЦ не згадують, але це робив раніше “чорний піарник” УПЦ (МП) Роберт Амстердам. Він навіть писав відкритого листа Вселенському патріарху у якому  провину за “загрозу закриття” УПЦ (МП) покладав на патріарха Варфоломія, який дарував Томос про автокефалію для ПЦУ, і тим самим «проклав шлях для цькування УПЦ». Втім “гоніння” про які в один голос кричать УПЦ (МП), РПЦ і найманий лобіст Роберт Амстердам існують не через Томос про автокефалію, а через колабораціонізм частини єрархів УПЦ (МП) і небажання цілковито від’єднатись від Кремлівської Церкви, що підтримує війну і схвалює окупацію України і вбивства. Це здорова реакція українського суспільства на організацію, яка під час російської агресії продовжує підтримувати зв’язки з Російською Церквою.

    Натомість Томос про автокефалію вирішив багатолітню проблему розділення в українському православ’ї. Нарешті відбулось об’єднання трьох гілок української Церкви в одну, але УПЦ (МП) досі не бажає користатись плодами об’єднання і зцілення розколу і відповідно продовжує “страждати” від “гонінь”.

    Не можна залишити поза увагою те, що ця зустріч відбулася на фоні нещодавніх подій, пов’язаних з участю Вселенського патріарха Варфоломія у «Саміті миру» в Швейцарії та підписанням ним підсумкового документа. Президент Володимир Зеленський подякував Вселенському патріарху за підписання комюніке Саміту миру. Після цього офіційна Турецька сторона по лінії МЗС висловлювала обурення та здійснювала тиск на Вселенський патріархат, що, зрештою, призвело до відкликання підпису під документом.

    Зі свого боку, РПЦ, яка сама активно підтримує агресію проти України, розділяє Українців на канонічних і “розкольників” та сприяє поширенню дезінформації, намагається відвернути увагу від своїх власних злочинів. Використання теми захисту традиційних цінностей на зустрічі Управління у справах релігії Туреччини із представниками РПЦ в Стамбулі виглядає як прикриття для реалізації політичних, а краще сказати імперських і загарбницьких цілей Кремля.

    РПЦ продовжує використовувати будь-які можливості для посилення впливу росії та підриву авторитету Вселенського патріархату. Співпраця з Управлінням у справах релігій Туреччини та зустріч у Стамбулі є частиною цієї стратегії, спрямованої на дискредитацію Константинопольського патріархату та його союзників.

    Подвійні стандарти РПЦ

    У своїх виступах представники РПЦ піднімали питання захоплень і осквернень храмів в Україні, а також переслідувань духовенства. Однак вони замовчують той факт, що саме РПЦ та її підрозділи на окупованих територіях активно сприяють війні проти України, підтримуючи проросійські сили та створюючи штучні конфлікти всередині релігійних громад і між православними Церквами в Україні. Ці звинувачення РПЦ виглядають особливо цинічно на тлі обстрілу дитячої лікарні “Охматдит” і реальних переслідувань українського духовенства та віруючих, які зазнають утисків від російських загарбників на тимчасово окупованих територіях. Очевидно, що митрополит РПЦ Антоній не розповідав, що в храмах УПЦ (МП) були катівні

    Російська Православна Церква продовжує вести гібридну війну проти України та Вселенського патріархату, проти Томосу, проти незалежності України і її Церкви, використовуючи будь-які засоби для досягнення своїх політичних цілей. Зустріч у Стамбулі є черговим етапом цієї інформаційної кампанії, спрямованої на підрив довіри до Константинопольського патріархату та розкол православного світу.

    Українське суспільство та міжнародна спільнота повинні бути пильними і не піддаватися на провокації, які мають на меті розколоти православний світ і підірвати єдність українського народу. Духовний Фронт України закликає до консолідації зусиль у протистоянні інформаційним атакам і продовженні боротьби за істину та справедливий мир.

    Найсвіжіше

    Популярне