Неділя, 6 Жовтня, 2024
Бiльше

    Перший за 1000 років православний монастир на шотландських островах освятили на острові Малл

    8 липня 2024 року на острові Малл у Шотландії відбулося історичне освячення православного монастиря “Всіх кельтських святих”. Це перша православна чернеча обитель, відкрита на шотландських островах за останню тисячу років.

    Про це пише Orthodox Times.

    Чин освячення очолив єпископ Богданський Атанасій за благословенням митрополита Західно- і Південно-Європейського Іосифа. У богослужінні також взяв участь архієпископ Сан-Франциський і Західний Веніамін від Православної Церкви в Америці.

    Монастир розташований на місці давньої обителі першого тисячоліття християнства. У 2009 році ця територія була передана Румунській православній архієпархії Західної Європи.

    Єпископ Атанасій підкреслив особливе значення цієї події, зазначивши, що вона відновлює благодать у місці, де колись перші кельтські монахи присвячували своє життя служінню іншим. Він також наголосив на важливій ролі чернецтва у збиранні людського смутку та болю та перетворенні їх через молитву на благодать і радість.

    Монастир “Всіх кельтських святих” вшановує пам’ять тих, хто протягом століть поширював християнство на британських землях. Чернече життя в Кільнініані, де розташований монастир, існувало з VI століття до нападів вікінгів наприкінці першого тисячоліття християнства.

    Відновлення обителі стало можливим завдяки підтримці вірян зі США, Великої Британії та Канади, а також чернечих громад на островах Малл і Іона.

    Ця подія знаменує важливий крок у відродженні православного чернечого життя в регіоні та зміцненні духовних зв’язків між різними православними юрисдикціями.

    Найсвіжіше

    Популярне