П’ятниця, 5 Липня, 2024
Бiльше

    СБУ з’ясувала ім’я російського полковника, який дав наказ знищити музей Сковороди

    Як з’ясувало слідство, наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди віддав командир 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу збройних сил Росії Іван Панченко.

    Про це повідомила пресслужба СБУ у Telegram.

    За даними СБУ, полковник Панченко продовжує командувати авіаційними ударами по Україні. Йому заочно повідомлено про підозру за статтею порушення законів та звичаїв війни.

    Наразі СБУ веде роботу, щоб знайти і покарати російського воєнного злочинця.

    Удар по музею Сковороди

    У ніч проти 7 травня 2022 року Національний музей Григорія Сковороди був знищений прямим влучанням російської ракети. У цьому будинку Сковорода жив і працював, в ньому помер 9 листопада 1794 року.

    Тоді снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа й вогонь охопив усі приміщення музею. Поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився охороняти приміщення вночі. Його витягли з-під завалів та відправили до лікарні.

    Після ракетного удару вціліла лише статуя філософа, яка стала своєрідним символом стійкості.

    З часу атаки в напівзруйнованому музеї Сковороди не проводилися реставраційні роботи. Хоча, за словами працівників музею, будівля потребує негайних протиаварійних та консерваційних робіт, аби зберегти те, що залишилось після влучання. У листопаді 2023 року музей відкрив збір “301 Справжній друг Сковороди”, щоб зібрати на необхідні роботи.

    Найсвіжіше

    Популярне