Неділя, 7 Липня, 2024
Бiльше

    Богослов Кирило Говорун: Змагання за “суперправославність” призводить до кризи в православ’ї

    Відомий православний богослов, архімандрит Кирило Говорун висловив занепокоєння щодо сучасної тенденції серед православних церков змагатися за статус “найбільш православної”. За його словами, це призводить до кризи та розколу всередині православ’я.

    Про це богослов розповів у відео, яке опубліковане на його каналі в Ютубі.

    Говорун зазначає, що це явище спостерігається навіть в Україні, де УПЦ (в єдності з МП) намагається довести свою “суперправославність” порівняно з ПЦУ, і навпаки. Він вважає, що нещодавня ініціатива ПЦУ відкрити скит на Афоні є частиною цього процесу самоствердження.

    Богослов підкреслює, що ця тенденція стала перешкодою для визнання ПЦУ іншими православними церквами. Як приклад він наводить позицію Албанської церкви, яка висуває сумнівні богословські аргументи щодо необхідності повторної хіротонії священників, які перейшли з УПЦ КП до ПЦУ.

    “Це дуже хибна тенденція. Вона є глобальною і її треба переосмислювати”, – наголошує Кирило Говорун. На його думку, справжня православність проявляється не через доведення своєї “суперправославності”, а через демонстрацію братської любові, солідарності та співчуття до тих, хто страждає, зокрема до українського народу.

    Також архімандрит Кирило Говорун заявив, що війна Росії проти України — головна причина кризи в глобальному православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне