Четвер, 4 Липня, 2024
Бiльше

    Богослов Кирило Говорун: Православні церкви змагаються за “найбільшу православність”

    Православний богослов, архімандрит Кирило Говорун висловив думку про кризу в сучасному православ’ї, спричинену змаганням помісних церков за статус “найбільш православної”.

    Про це він розповів у відео, яке опубліковане на його каналі в Ютубі.

    За словами Говоруна, це явище спостерігається в багатьох православних церквах світу. Наприклад, деякі єрархи Болгарської церкви пишаються неучастю у Всеправославному соборі на Криті, вважаючи це доказом своєї “більшої православності”. Подібну позицію займає й Антіохійська церква, що призвело до конфлікту з Єрусалимським патріархатом.

    Богослов зазначає, що ця тенденція не оминула й Україну. За його спостереженнями, УПЦ (в єдності з МП) позиціонує себе як “суперправославну” порівняно з ПЦУ. Водночас і в ПЦУ помітні дискурси, які підкреслюють її “більшу православність” порівняно з УПЦ (МП).

    “Теза УПЦ митрополита Онуфрія полягає в тому, що ми суперправославні, ми більш православні ні ніж ПЦУ. Я бачу навіть в ПЦУ певні такі е дискурси, скажімо, які говорять що от ми більш православні ніж ця Московська церква і усіляко підкреслюють так би мовити свою православність”, – сказав богослов.

    Говорун вважає, що це прагнення довести свою “більшу консервативність” та “автентичність” є однією з причин кризи та розділення, які розвиваються всередині православ’я.

    Нагадаємо, за словами Говоруна, війна Росії проти України також є причиною кризи в глобальному православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне