Середа, 3 Липня, 2024
Бiльше

    Лукашенко розповів свою версію, на кого обміняли митрополита УПЦ (МП) Іонафана

    Самопроголошений президент Лукашенко напередодні виступав на урочистих зборах, присвячених майбутньому Дню Незалежності Білорусі.

    І серед іншого обмовився про обставини обміну українця Миколи Швеця, якого звинувачували в Білорусі у диверсії проти російського літака А-50 у Мачулищах, пише Наша Ніва.

    Спочатку Лукашенко, як часто робить, спробував усіляко маргіналізувати значення цього обміну. Він прикинувся, що нібито він при своєму робочому графіку навіть не приділяв цьому всьому уваги, і “навіть якось не звернув увагу в соціальних мережах” на це питання. Мовляв, зазвичай робота “йде складно, важко, але всяке буває. Люди потрапляють і там у полон, і тут. У росіян на порядок більше полонених. В України набагато менше”.

    І тільки після того нарешті виклав свою інтерпретацію того, що сталося:

    “Так ви радійте, що ваша людина сьогодні в Україні. Я не знаю, вільна, не вільна… напевно, вільна. Батьки його, диверсанта, зустріли. Усе було просто. Жодні священнослужителі в цьому не брали участі.

    Це було прохання президента Росії: якщо є можливість, допомогти звільнити відомого священнослужителя Іонафана. Українці до нас із цим проханням звернулися. Я Путіну кажу: “Що будемо робити? Ваше рішення?” Тому ми цю людину віддали в Україну, вони нам віддали священика, – поділився своєю версією подій Лукашенко, в якій, як бачимо, принизив роль РПЦ.

    Тим самим Лукашенко підтвердив версію, що Миколу Швеця обміняли на митрополита  УПЦ (в єдності з МП)  Іонафана (Анатолія Єлецьких). 23 червня він несподівано з’явився на богослужінні напередодні свята Святого Духа в Мінську у Свято-Духовому кафедральному соборі разом із білоруським екзархом Веніаміном.

    Митрополита УПЦ (МП) Іонафана було засуджено у Вінниці в Україні в серпні 2023-го за виправдання російської агресії на п’ять років ув’язнення. За версією слідства, він поширював серед вірян проросійські листівки і розмістив на сайті єпархії статтю, в якій заявляв про верховенство Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне